При атаката са загинали и двама от охранителите на посланика, както и служител на консулството. По информация на телевизия Ал Джазира Кристофър Стивънс е починал от задушаване, след като консулството е било подпалено от ислямистки бойци. Сградата е изгоряла почти изцяло.

Според либийски представител, цитиран от Ройтерс, американски военен самолет е бил изпратен да пренесе телата в Триполи, откъдето ще бъдат транспортирани в САЩ.

В комюнике, разпространено от Белия дом, американският президент Барак Обама потвърди официално смъртта на посланик Стивънс, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Категорично осъждам ужасната атака срещу дипломатическата ни мисия в Бенгази, която отне живота на четирима американци, включително на посланик Крис Стивънс", заявява Обама. "Точно сега мислите и молитвите на американския народ са насочени към семействата на хората, които загубихме. Те олицетворяват стремежа на Америка за свобода, справедливост и партньорство с държавите и народите по света и остро контрастират с тези на хората, които безжалостно отнеха живота им. Наредих на администрацията ми да предостави всички необходими средства в подкрепа на сигурността на служителите ни в Либия и да увеличи охраната на дипломатическите ни мисии в света", изтъкна президентът на САЩ.

"Съединените щати отхвърлят опитите да бъдат отричани религиозните вярвания на другите. Наред с това ние трябва категорично да се противопоставим на нелепото насилие, отнело живота на тези държавни служители", гласи още декларацията.

Телевизия Ал Арабия, цитирана от ИТАР-ТАСС съобщи, че в нападението срещу американското консулство са участвали бойци от групировката Ансар аш-Шариа.

По-рано вчера в Кайро стотици демонстранти се опитаха да нахлуят в посолството на САЩ и свалиха, разкъсаха и изгориха американското знаме, а на негово място поставиха флаг с надпис: "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк".

Демонстрантите протестираха срещу филм, който се снима в САЩ и който - според тях - нанасял обида на пророка Мохамед. "Филмът трябва да бъде забранен незабавно и САЩ трябва да се извинят", заяви Исмаил Махмуд - активен член на една от местните футболни агитки, който бе и активен участник в бунта срещу Хосни Мубарак. Повечето протестиращи били членове на ислямистки групировки. На стената на посолството се покатериха двайсетина души, наоколо имаше тълпа от 2000 души, посочва Ройтерс.

Според агенцията вероятно става дума за събитие, което ще бъде излъчвано по телевизията и което е организирано от скандалния пастор Тери Джоунс, разгневил преди време мюсюлманите, като изгори копие на Корана. Събитието, което ще се състои във Флорида, е наречено "Международен ден за съд на Мохамед" и на него пророкът на исляма ще бъде изправен пред символичен съд. Според мюсюлманската догма всяко изобразяване на пророка Мохамед се смята за обидно.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също осъди насилието в Бенгази, съобщи Ройтерс.
"Някои хора се опитаха да оправдаят това порочно поведение като отговор на предизвикателни материали, публикувани в интернет. Съединените щати осъждат всеки преднамерен опит за охулване на нечии религиозни вярвания. Но нека бъда ясна -  никога не може да има оправдание за подобни актове на насилие", подчерта държавният секретар.

*Кристофър Стивънс е роден в Северна Калифорния през 1960 година. През 1982 година е завършил право в Калифорнийския университет, Бъркли. От 1983 до 1985 година е бил доброволец от "Корпусът на мира" в Мароко. Преди да стане дипломат през 1991 г. е работил като адвокат по търговско право. Говори арабски и френски езици. Пристига в Триполи като посланик на САЩ в Либия на 22 май 2012 г. Преди това, в разгара на либийския бунт - от март до ноември миналата година - той се намирал в страната като пратеник на президента на САЩ Барак Обама за установяване на контакти с Преходния национален съвет. От 2007 до 2009 г. Стивънс е бил заместник-посланик на САЩ в Триполи.

Асошиейтед прес цитира справка на Държавния департамент, според която Кристофър Стивънс е шестият посланик на САЩ, убит от терористи. Другите петима са Адолф Дъбс, убит в Афганистан през 1979 г.; Франсис Мелой - в Ливан през 1976 г.; Роджър Дейвис - в Кипър през 1974 г.; Клио Ноел в Судан през 1973 г.; и Джон Гордън Мейн в Гватемала през 1968 г.