Полските лекарски асоциации обявиха днес извънредно положение в здравеопазването в навечерието на парламентарните избори в Полша идния месец, предаде ДПА и БТА.

Според лекарите от регионалната лекарска организация във Варшава положението в здравеопазването се влошава на фона на игрите между политиците. Техни представители изразиха това мнение на днешна пресконференция. Лекарската организация, заедно с организации на фармацевти, медицински сестри и пациенти, изложиха исканията си в адресиран до полските депутати манифест. Те обявиха и за началото на билборд кампания, която ще има за цел да привлече вниманието към проблемите на полската здравна система.

На билбордовете ще има надписи от сорта на "Обществените средства за здравеопазване са два пъти по-малко от средното за Европейския съюз" и "24-месечна опашка за ендокринолог".

Исканията на лекарите са обществените средства за здравеопазване да достигнат 6,8 процента от брутния вътрешен продукт до края на 2021 г. и девет процент до края на 2030 г.

Освен това те настояват да бъде фиксиран максимум за времето, в което пациент може да чака за посещение при специалист, а също така и за гарантирането на достатъчно болнични легла за болни възрастни хора (искането е да се достигне средната стойност за ЕС до 2024 г.).

След продължили няколко месеца демонстрации на лекари през февруари миналата година правителството се съгласи да увеличи заплатите им и обеща средствата за здравеопазване да достигнат шест процента от БВП до 2024 г., припомня ДПА.