Красиви руски агентки вербуват професори и обещаващи студенти в американските университети, алармират издания в САЩ, цитирани от в. "24 часа".

Под псевдонима Синтия Мърфи руската шпионка Лидия Гуриева посещава училището по бизнес към Колумбийския университет. Мърфи-Гуриева бетонира позициите си, като издейства ключови парични средства за президентската кампания на Хилари Клинтън през 2008 г.

Инструкциите от Москва според докладите на ФБР от 2010 г. са да "засили ежедневните си връзки със съучениците си, включително с професорите, които могат да помогнат при търсенето на работа и които ще имат (или вече имат) достъп до тайна информация. Подробно да докладва техните лични данни и характерни черти, като добавя своите предварителни заключения за потенциалните им слаби места, които може да са от полза за службите."

През последните месеци друга красива студентка в градски колеж на Източния бряг, старателно опитомила редица влиятелни личности и политически дейци, бе обвинена, че е руска шпионка и че приема заповеди от високопоставени служители в родината си. Мария Бутина, която тази пролет се дипломира като магистър по международни отношения от Американския университет във Вашингтон, се е докосвала до най-добрите оръжия на Националната оръжейна асоциация и се е стараела да получи достъп до кандидатите за президент от републиканците Скот Уокър и Доналд Тръмп (спечелил изборите през ноември 2016 г.). В средата на юли т.г. тя се обяви за невинна по обвиненията в заговор и шпионаж в полза на Русия.

Ако обвиненията срещу Бутина се потвърдят, тя ще бъде добавена към дългия списък от руски агенти, които проникват в университетите в САЩ.

Още от съветската епоха руските шпионки се възползват от липсата на мерки за сигурност в академичните среди, от сътрудничеството и отворените врати към правителството.

Руските разузнавачки осъзнават, че днешният професор по международни отношения може да бъде утрешният съветник на държавния секретар и обратно. Въпреки че рискът е по-малък при събиране на тайни чрез кибершпионаж и хакерство, традиционните стратегии за разузнаване продължават да съществуват и изпращането на шпионки на училище е една от тях.

Друга красавица от нелегалните е прочутата шпионка Анна Чапман. Тогава 28-годишната червенокоса рускиня притежавала онлайн бизнес с недвижими имоти на стойност 2 млн. долара и живела в луксозен апартамент в финансов квартал, твърди "Вашингтон пост".

Прочутата шпионка Анна Чапман

Снимка: Фейсбук

Страницата ѝ във Фейсбук е пълна с лъскави снимки, подходящи за фотомодел, а нюйоркският фотограф на светски партита Патрик Макмюлън я е снимал на сбирки на висшето общество като официалната вечеря на Фондацията на противопожарната служба на Ню Йорк и партито по откриването на изложбата на съвременно изкуство в Арсенала на САЩ, организирано от сп. Whitewall. Твърди се, че била примамена от агент под прикрие на ФБР в кафене в Манхатън, след което според прехванат телефонен разговор било казано, че е разкрита и трябва да напусне САЩ.

Екстрадицията не пречи особено на красавицата да живее добре в Русия. През 2011 г. тя влиза в новото си амплоа - тв водеща на предаването "Тайните на света".