В сряда Косово затвори най-големия си граничен пункт със Сърбия, след като протестиращи го блокираха от сръбска страна, за да подкрепят етническите сърби в Косово в отказа им да признаят независимостта на страната, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Напрежението между Белград и Прищина започна да нараства от миналия месец, когато представители на етническите сърби в северната част на Косово напуснаха държавните институции, включително полицията и съдебната власт, заради решението на косовското правителство да смени издадените от Сърбия регистрационни номера на автомобили.

След като други два гранични пункта на границата със Сърбия бяха затворени от подобни протести от косовската страна от 10 декември насам, в момента остават отворени само три гранични пункта между двете страни.

Последният протест идва часове, след като Сърбия заяви, че е поставила армията в най-високата степен на бойна готовност, напомня Ройтерс.

Вчера сърбите от сръбската страна използваха камион и трактори, за да издигнат барикада близо до граничния пункт Мердаре на източната граница на Косово. Преградата пречи на хиляди косовари, които работят в Европа, да се върнат у дома за празниците.

Около 50 000 сърби, живеещи в етнически разделеното Северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина или статута на Косово като независима държава. Те имат подкрепата на множество сърби в Сърбия и на сръбското правителство.

"Ако вече сте влезли в Сърбия, тогава трябва да използвате други гранични пунктове ... или да преминете през Северна Македония", заяви косовското външно министерство на страницата си във Фейсбук, обявявайки затварянето на граничния пункт Мердаре.

Затварянето влезе в сила от полунощ, макар че граничният пункт вече изглеждаше неизползваем, отбелязва агенцията.

Пунктът Мердаре е най-важният косовски граничен пункт за товарния пътен транспорт. Страната има международни железопътни връзки.

От 10 декември сърбите в Северно Косово влизаха в престрелки с полицията и издигнаха над 10 пътни барикади във или около разделения град Митровица. Действията им дойдоха след ареста на бивши косовски сръбски полицаи за предполагаемо нападение над действащи полицейски служители.

Вчера бяха издигнати още две барикади в северната част на страната.

Косово, което има албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-99 г., в която НАТО се намеси, за да защити етническите албанци.

Правителството в Прищина поиска от мироопазващите сили на НАТО да разчисти барикадите. Но КейФОР нямат правомощия да действа на сръбска територия.

Косовският вътрешен министър Джелал Свекла каза във вторник, че Сърбия, под влиянието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово. Сърбия отрича да се опитва да дестабилизира съседа си и заявява, че просто иска да защити своето малцинство там.

В сряда Кремъл също отрече обвиненията на Косово, но заяви, че подкрепя Белград.

"Сърбия е суверенна държава и е абсолютно погрешно да се търси разрушителното влияние на Русия тук", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.