Протестиращи сърби са се събрали днес на граничния пункт Ярине между Сърбия и Косово и са се опитали да преминат на косовска територия, където да подкрепят местни сърби, които издигнаха барикади в Северно Косово, съобщи албанският информационен портал "Вокснюз".

Сръбската полиция е направила кордон и е спряла демонстрантите, пишат косовски и албански медии.

Призивът за протеста е бил отправен от крайнодесни сръбски организации като "Национален патрул", който отправи апел към свои привърженици от Сърбия, Черна гора и Република Сръбска в Босна и Херцеговина да се присъединят към демонстрацията.

Според "Вокснюз" "Национален патрул" е известен с действия срещу имигранти, с прославяне на сръбски военнопрестъпници и с подкрепа на войната на Русия срещу Украйна. Твърди се, че организацията има връзки с крайнодясната група "Русов" и с руската частна армия "Вагнер", посещение на която направи наскоро в Русия.

От косовската страна на границата са били видени части на мисията на НАТО КейФОР, допълва БТА.

По-късно КосоваПрес съобщи, че повечето от демонстрантите от сръбската страна са се разпръснали.

Според агенцията на барикадите в Северно Косово са присъствали и членове на руския националистически мотоклуб "Нощни вълци", което е било потвърдено и от лидера на прокремълските рокери.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени регистрационните номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.