Представители на международната мироопазваща мисия на НАТО в Косово (КейФОР) разследват инцидент, свързан със стрелба в близост до патрул. Това се казва в изявление на КФОР, публикувано с днешна дата, предадоха световните агенции.

КейФОР разследва инцидент, свързан със стрелба, извършена на 25 декември в близост до патрул на ръководената от НАТО международна мисия в Косово, се казва в изявлението.

Уточнява се, че става въпрос за инцидент с участието на "неизвестни въоръжени мъже близо до град Зубин Поток", съобщава БТА.

"Няма жертви или материални щети, работим за установяване на всички факти. Тъй като са планирани срещи между представители на всички страни, е важно да се избягват всякакви изказвания или действия, които биха могли да предизвикат напрежение и изостряне на ситуацията", посочиха от КейФОР.

"Очакваме всички да се въздържат от провокативни прояви и да търсят най-доброто решение, за да гарантират безопасността и сигурността на всички общности, посочиха още от КейФОР", отбелязва АП.

Междувременно сръбският министър на отбраната Вучевич и началникът на генералния щаб на сръбската армия Милан Мойсилович се отправиха към южния град Рашка, близо до Косово, където са разположени сръбски армейски части, информира сръбското военно министерство, цитирано от агенцията.

Представители на КейФОР по-рано опровергаха информацията за нападение срещу неин патрул.

Междувременно косовският сръбски лидер Горан Ракич, председател на партията "Сръбска листа" в Косово, заяви, че "съобщенията на медиите в Прищина, че сърби са нападнали части на КФОР, са дезинформация".

Премиерът на Косово Албин Курти се срещна с командващия КФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча и с ръководителя на ЕУЛЕКС Ларс Гунар Вигемарк, с които обсъди тясното сътрудничество между правителството на Косово, КейФОР и ЕУЛЕКС в рамките на мандатите им, съобщи специално за БТА косовската агенция КосоваПрес.

На срещата бяха обсъдени действията на престъпните структури в северната част на Косово, които сериозно засягат сигурността в страната. Общият извод от тази среща е, че трябва да се възстанови свободата на движение и че не трябва да има барикади по нито един път.

Те се договориха и за продължаване на тясното междуинституционално сътрудничество и координиране на действията с цел опазването на мира и сигурността за всички граждани на Косово, което е обща цел и приоритет на институциите на Косово, КейФОР и ЕУЛЕКС.