Сърбите издигнаха нови пътни блокади в Северно Косово, отхвърляйки международните призиви да премахнат издигнатите по-рано барикади, ден след като Сърбия постави въоръжените си сили близо до границата в най-висока степен на бойна готовност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новите барикади, направени от натоварени камиони, бяха изградени през изминалата нощ в Митровица - град в Северно Косово, разделен между косовските сърби и етническите албанци, които са мнозинство в Косово като цяло.

За първи път от началото на започналата неотдавна криза сърбите блокират улици в един от основните градове. Досега барикадите бяха поставяни на пътища, водещи към косовско-сръбската граница, отбелязва агенцията.

Сръбският президент Александър Вучич заяви снощи, че е наредил най-висока степен на готовност на армията, "за да защитим нашите хора (в Косово) и да запазим Сърбия".

Той твърди, че Прищина се готви да "атакува" косовските сърби в северната част на страната и да премахне със сила няколко от пътните блокади, които сърбите изградиха преди 18 дни, за да протестират срещу ареста на бивши косовски сръбски полицаи.

Косовски официални представители обвиниха Вучич, че използва държавните си медии, за да предизвиква проблеми и да провокира инциденти, които да послужат като претекст за въоръжена намеса в бившата сръбска област, която обяви независимост през 2008 г.

Косово поиска от разположените там мироопазващи сили на НАТО да премахнат барикадите и намекна, че силите на Прищина ще го направят, ако силите на КейФОР не реагират. Около 4000 мироопазващи сили на НАТО са разположени в Косово от войната през 1999 г., която завърши със загуба на контрола на Белград над територията.