Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че правителството е решило да изпрати искане до силите на НАТО в Косово КейФОР за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Искането е било изпратено по електронен път, а днес то ще бъде връчено на командващия на КейФОР. В него се настоява за връщане на стотина до хиляда сръбски войници на територията на Косово по силата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Решението е било прието единодушно, заяви Вучич и добави, че че това би било добро решение, което ще намали напрежението.

Съгласно анекс 2 на Резолюция 1244 Сърбия има право да върне до 1000 членове на своите сили за сигурност в три случая: за маркиране или разчистване на минни полета, поддържане на присъствие в обекти на сръбското културно наследство и поддържане на присъствие на основните гранични пунктове.

В случай на завръщане в Косово и Метохия сръбските сили ще действат заедно с членове на международните сили, които вече присъстват в Косово.

Практически сигурно е обаче, че подобно разрешение няма да бъде дадено, а вчера специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че САЩ са против такава възможност.

Самият Вучич не си прави илюзии, че подобно искане от страна на Сърбия ще бъде прието, но както каза преди дни, "нашата дипломатическа и правна борба едва сега започва".

Ситуацията в Северно Косово се изостри с атаки срещу местната полиция, блокади на пътища, стрелба и експлозии. В събота вечерта бе съобщено за две мощни експлозии в Звечан и стрелба в Зубин Поток. Сърбите подсилиха барикадите през нощта с тежка техника. Те дори опънаха палатки, за да настанят блокиращите пътищата през нощта. Напрегнатата обстановка доведе до отлагане на местните избори в северните общини на Косово със сръбско мнозинство на 18 декември и изявлението на сръбския президент, че ще поиска от НАТО разрешение да изпрати сръбски военни в страната.

Изборите в Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавич трябваше да се проведат, след като етническите сръбски представители напуснаха постовете си през ноември в знак на протест срещу решението на правителството на Косово да изиска всички граждани на Косово да имат национални регистрационни номера на автомобилите си. Това ще засегне около 10 000 етнически сърби, които все още използват номера от бивша Югославия и отказват да признаят независимостта на Косово.

Президентът на Косово Вьоса Османи обяви, че поради нарастващото напрежение изборите ще бъдат отложени за април 2023 г.