Удари в главата и гърдите. На финала и един ритник между краката. Анна Мюленхаут изважда врага от строя. Боксовата кукла с човешки размери е повалена. "Мога да пребия някого и да избягам. Но най-важното е първо - човек да е много внимателен и да е нащрек. И да се държи и движи така, че да не могат да го проследят. А тръгне ли някой да ви преследва, бягайте, колкото се може по-бързо."

За да усвои всичките тези умения, Анна Мюленхаут се е записала на курс по самоотбрана в Манхатън и вече се е потопила в изкуството на уличните боеве. Крав Мага, предпочитаната от нея техника за самозащита, идва от Израел. С нея хората успяват дори да се подготвят за служба в армията - и то само за няколко месеца тренировки.

"С нарастването на престъпността все повече хора се записват на курсове по самозащита като мен. След пандемията престъпността стана по-видима. Мнозина продължават да работят в условията на хоумофис. Така по улиците се движат по-малко хора и за онези, които които искат да им навредят, става по-лесно."

Метростанциите са особено проблемни

Стрелби, грабежи, насилие в метрото. След пандемията, престъпността в Ню Йорк е нараснала. Според полицейските статистики до края на март 2022 регистрираните случаи са се увелчили с около 37% в сравнение с предходната година. 16% ръст на убийствата, 60% повече сериозни кражби.

Опасността обаче расте най-вече в съзнанието на обитателите на Ню Йорк. 80% от жителите на мегаполиса се чувстват несигурни, сочат допитвания. Особено проблемно място е метрото. Почти всеки ден има новини за насилие и нападения с нож или бухалки по метростанциите.

Едно 19-годишно момиче разказва как е било сграбчено изведнъж в гръб от един мъж и наръгана с нож, тъкмо когато е влизала в една от нюйоркските метростанции."Не знаех какво става. Първоначално помислих, че някой от приятелите ми се шегува. И изведнъж приятелката ми, с която вървях, се обърна назад, видя какво се случва и се разкрещя. След това мъжът ме пусна, намушка ме в гърба и избяга."

Все повече нюйоркчани се страхуват, че могат да се окажат следващата жертва на насилие, разказва Матан Гавиш - ръководител на фитнес залата "Фит хит" в Ню Йорк. "Мисля, че причината е в това, че ставаме свидетели на все по-агресивно поведение в райони, в които преди не е имало такова. Случва се през деня - в един, два, три часа следобед, на места, където хората обикновено не виждат подобни неща", казва той.

Курсовете по самозащита процъфтяват в целия град - независимо дали става въпрос за квартални групи, събиращи се в средата на Сентръл парк, или за по-професионални курсове като този на Гавиш. 90% от участниците в неговия курс, впрочем, са жени, споделя той.

Приберете телефона си и дръжте всичко под око!

От пандемията насам градът се е променил. Мнозина са го напуснали. По улиците се виждат все повече бездомници, наркозависими, хора с психични проблеми - всичко това води до нови форми на насилие.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс декларира, че за него тази тема е приоритет за него. Бившият полицай е обещал много, но все още е направено твърде малко. Жителите на Ню Йорк трябва да са нащрек и да преосмислят своите навици - казва Гавиш в своята фитнес зала. Той съветва клиентите си да спазват следното правило: "Приберете телефона си, отваряйте очите си и следете какво се случва около вас."

Мюленхаут, която се обучава по Крав Мага, е приела подобни съвети присърце: "Къде е най-безопасното място в метрото? Наблюдавайте какво се случва край вас в отражението на прозорците, оглеждайте се навсякъде." В миналото приятелите ѝ биха я нарекли луда. Днес те я питат за адреса на курса ѝ по самоотбрана.

Текстът е публикуван ТУК >>