Откъде преминават мигрантите?

Голямата част от мигрантите пристигат в Европа през Средиземно море, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците, като през последната година 172 000 души са влезли в Гърция, Италия или Испания.

Потоците от мигранти въпреки това силно намаляват - връхната точка на кризата бе през 2015 г., когато през Средиземно море в Европа пристигнаха 1,02 милиона души. От началото на 2018 г. броят е намалял до само 44 370 души - по-малко от рекордните 48 000 души, пристигнали за пет дни в Гърция през октомври 2015 г.

Кои са средиземноморските маршрути?

Главният маршрут миналата година все още бе централносредиземноморският, свързващ Либия (или Тунис) с Италия, като агенция Фронтекс преброи 118 962 преминали по него мигранти - основно нигерийци, гвинейци и котдивоарци.

Броят на мигрантите по този път обаче спадна със 75 процента след породилите противоречия споразумения, сключени в средата на юли 2017 г. между Рим и либийската брегова охрана.

По маршрута Турция-Гърция (наричан "източносредиземноморски") също бе отбелязан спад - от близо 900 000 мигранти през 2015 г. броят им се намали до 42 000 (сирийци, иракчани и афганистанци), информира Фронтекс. През 2016 г. всъщност бе сключено спорно споразумение между ЕС и Анкара за връщането на пристигащите обратно в Турция.

Потокът по маршрута Мароко-Испания обаче, частично изоставен до 2000 г., се засилва: 23 000 мигранти са преминали оттам миналата година (основно мароканци, алжирци и котдивоарци).

Този западносредиземноморски маршрут днес така или иначе е на път да се превърне в основен за достигане до Европа: от началото на годината 17 522 души са пристигнали през Испания, 16 452 през Италия, а 13 120 през Гърция, сочат данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Кои са второстепенните маршрути?

Съществуват и второстепенни маршрути - най-вече този през Западните Балкани, който свързва Гърция с източноевропейските страни. Според Фронтекс 12 000 души са използвали този маршрут миналата година (най-вече пакистанци, афганистанци и иракчани). През 2015 г. по него са преминали 760 000 души

Следва да се отбележи обаче, че той се пресича с маршрута на мигрантите, преминали вече през Турция и Гърция, и данните за броя на използвалите го може да се окажат завишени.

Освен това маршрутите се изменят: според оценката на френската посланичка в Словения, с която се свърза Франс прес, "от началото на годината е забелязан нов мигрантски маршрут", започващ в Гърция и преминаващ през Албания, Хърватия и Словения, по който между януари и май са минали повече от 1800 души.

За да се премине успешно границата, докато Европа засилва усилията си за сдържане на миграцията, изобретателността е голяма: така станахме свидетели как през 2015 г. за кратко се появи "арктически маршрут", свързващ Норвегия с Русия, по който всеки ден минаваха с велосипеди стотина мигранти.

Кои са африканските пътища?

Според страните на произход, маршрутите не са едни и същи и могат да продължават с години по пътища, маркирани на картите на Международната организация по миграция.

Тръгнал от Могадишу сомалиец може да премине през Адис Абеба, Хартум, Кайро, а после Триполи, преди да достигне до Европа.

Котдивоарец може да стигне от Абиджан до Угадугу, да мине през Ниамей, Агадес и Себха в Либия.

Либериец с начална точка Монровия може да мине през Бамако, Гао, Таманрасет в Алжир и Сеута, преди да тръгне към Испания.

Колко са смъртните случаи?

Върховният комисариат на ООН за бежанците е отчел 16 607 случая на починали и изчезнали от 2014 г.

Към това число трябва да бъде добавен броят мигранти, преминали през пустинята по пътя, водещ към Либия: според Международната организация по миграция "най-вероятно в Сахара са загинали също толкова хора, колкото и в Средиземно море". Миналата година нигерийски депутати говореха за "истинско гробище под открито небе".

Холандската неправителствена организация "Обединени за междукултурно действие", събираща информация за идентичността на жертвите, оценява "най-малко на 34 361 души" общият брой на умрелите мигранти, опитали се да стигнат до Европа от 1993 г. "Хиляди други така и не са били открити", твърди организацията.

Превод БТА