Китай и САЩ са на ръба на нова студена война, предупреди днес китайският външен министър Ван И, който изрази съжаление за възобновяването на напрежението с Вашингтон около пандемията от Ковид-19, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Ние забелязахме, че някои политически сили в САЩ враждебно се отнасят към отношенията между Китай и САЩ и тласкат нашите две страни към ръба на студената война, заяви Ван И на пресконференция в рамките на годишната сесия на китайския парламент. По думите му това е опасен опит да се промени волята на историята, който може да разруши резултатите от продължаващото десетилетия сътрудничество между Китай и САЩ, да съкрати перспективите за развитие на самите Съединени щати, както и да подложи на риск стабилността и благоденствието на света.

"Китай няма никакви намерения да промени или да замени САЩ. Време е САЩ да се откажат от намеренията си да променят Китай и да спрат да поставят пречки по пътя на 1,4 милиарда хора към модернизацията", добави китайският външен министър.

Ван И увери, че китайското правителство подкрепя международно и безпристрастно разследване на обстоятелствата около произхода на новия коронавирус и причините за пандемията, на базата на научния подход и Световната здравна организация.

Ван И: Китай няма никакви намерения да промени или да замени САЩ. Време е САЩ да се откажат от намеренията си да променят Китай

Снимка: XINHUA/БТА

Министърът изтъкна също, че американски политици разпространяват "лъжи" и "теории на конспирацията" относно ролята на Пекин в пандемията от Ковид-19, предаде ДПА. "За голямо съжаление, докато коронавирусът продължава да върлува, политическият вирус също се разпространява в САЩ и се хваща за всякаква възможност за нападки и клевети срещу Китай", добави Ван И.

Има ли шанс да се помирят Вашингтон и Пекин

Китайският министър заяви също и Китай, и САЩ ще спечелят от сътрудничество и биха загубили от конфронтация. Дипломатът добави, че двете страни трябва да намерят начин за мирно съвместно съществуване.

На пресконференцията Ван отбеляза, че Китай и САЩ трябва да започнат съгласуват макрополитиките за своите икономики и за световната икономика. По думите му Съединените щати трябва да престанат да губят ценно време.

Китай остава готов да работи със САЩ в духа на сътрудничеството и взаимното уважение, каза дипломатът.

Китай е готов "да засили двустранното сътрудничество във формат ООН, БРИКС, Шанхайска организация за сътрудничество, както и Г-20, в подготовката за бъдещите промени (в света след пандемията)", заяви Ван.

Какво е замислил Пекин за Хонконг

Китайският външен министър Ван И заяви, че новият закон за националната сигурност на Хонконг, който се обсъжда в китайския парламент, засяга тясна категория от действия и няма да се отрази на правата и свободите в полуавтономната територия, нито ще накърни интересите на чужди фирми.

На пресконференцията Ван И заяви също, че законът трябва да бъде приложен "без никакво забавяне".

Министърът оправда прибягването до този закон с антиправителствените демонстрации, разтърсили Хонконг миналата година.

"Насилствените действия и терористичните акции продължават да ескалират, а чужди сили дълбоко и незаконно се месят в делата на Хонконг", заяви Ван И.

В същото време полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствена демонстрация. Няколкостотин души, облечени в черни дрехи, се събраха в търговския квартал Козуей Бей на неразрешена от властите демонстрация.

Новият законопроект беше включен в дневния ред на годишната сесия на китайския парламент, която беше открита в петък в Пекин. Предполага се, че той ще бъде приет от китайските власти без съгласуване с хонконгските законодатели.

Законопроектът предвижда китайските власти да могат при необходимост да създават представителства на китайските служби на територията на Хонконг, за да се справят с бъдещи антиправителствени демонстрации, "отцепническа и подривна дейност", както и "тероризъм" и намеса от страна на "чуждестранни сили".