Некомпетентността на Китай предизвика това световно масово убийство. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по повод пандемията с коронавирус, която превзе цял свят.

С това изказване Тръмп повиши още повече тона към Пекин, отбелязва Франс прес.

"Един луд в Китай току-що публикува комюнике, обвиняващо всички с изключение на Китай за вируса, който уби стотици хиляди хора. Моля ви, обяснете на този глупак, че некомпетентността на Китай, и нищо друго, предизвика това световно масово убийство!", написа в Туитър Тръмп. Той не уточни кого и кое изявление точно има предвид.

Президентът от няколко седмици подчертава, че високата смъртност при пандемията - над 320 000 починали по света - е можела да бъде избегната, ако китайските власти са реагирали по отговорен начин още при появата на новия вирус в централния град Ухан. Пекин от своя страна уверява, че е предал възможно най-бързо всички данни на Световната здравна организация (СЗО), отбелязва Франс прес.

Преди седмица Тръмп заплаши да прекрати изцяло връзките на САЩ с Китай. Американският президент каза, че засега не иска да говори повече с китайския си колега Си Цзинпин.

Тръмп освен това нарече СЗО "марионетка на Китай". Той й даде срок от един месец да започне реформи и да постигне значителни резултати, като се закани в противен случай Съединените щати да напуснат тази организация от системата на ООН, в чийто бюджет имат най-голяма вноска сред всички държави.

Китай на свой ред обвини Тръмп, че САЩ, които са най-тежко засегнатата от пандемията страна в света, с над 90 000 смъртни случая, се опитват да се измъкнат от своите задължения към СЗО, припомня Франс прес.