Пет експериментални ваксини срещу Covid-19 вече са тествани върху хора в Китай, предаде Франс прес. Ваксинирани са над 2500 доброволци. Загрижено да осигури защита на китайците и да престанат критиките на Запада по повод мерките срещу новия коронавирус, провителството окуражава обществените институции и частните компании да ускорят изследванията си.

"Постигнат е напредък благодарение на сътрудничеството между здравните служби, болниците и изследователските институти - заяви на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването на Китай Дзън Исин.

Общо 2575 доброволци са ваксинирани в рамките на 5 проекта. Не е регистриран значим нежелан страничен ефект." Той не спомена дата за евентуално пускане на ваксина на пазара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също изрази оптимизъм относно евентуална ваксина срещу коронавируса, като каза, че се надява, че такава ще има до края на годината, а може би и преди това, предаде Франс прес.

"Мислим, че ще имаме много добри резултати бързо. Надяваме се да имаме до края на годината ваксина, а може би и преди това. Правим зрелищен прогрес", допълни той и изтъкна, че има международно сътрудничество по въпроса.

Малко след това обаче на ежедневния си брифинг Тръмп посмекчи оптимизма си. Той каза: "Не искам хората да си помислят, че всичко зависи от една ваксина, но евентуална ваксина би била нещо страхотно".

"Бих искал да съм ясен: ваксина или не, ние ще се завърнем", добави той, визирайки протичащото в страната излизане от изолацията, наложена заради новия коронавирус, предаде Франс прес. Той каза, че би искал училищата в страната да подновят работа през есента, допълва Ройтерс.

Тръмп заяви, че правителството ще инвестира във всички водещи кандидати за ваксина за коронавируса и добави, че списъкът в тази насока е стеснен до 14 възможности, предаде Ройтерс. Плановете са той да бъде стеснен още повече.

Учени и изследователи работят с "главоломна" скорост, за да намерят решения в борбата с Ковид-19, но пандемията може да бъде победена единствено със справедлива дистрибуция на лекарства и ваксини, каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс. "Традиционните пазарни модели няма да осигурят доставки в нужните за обхващането на целия свят мащаби", отбеляза той на брифинг в Женева.

Руски лекари обаче съобщиха, че лекуват жена, която вероятно се е заразила за втори път с новия коронавирус, след като преди това се е възстановила, съобщи Асошиейтед прес. Жената била изписана от болница в гр.Улан-Уде в Сибир, където била лекувана от Covid-19 и дала отрицателен резултат на тест за новия коронавирус в началото на април.

Две седмици по-късно отново се проявили дихателни симптоми и при направения тест се оказало отново, че жената е заразена с новия коронавирус. Тя отново била приета в болница, където в момента се лекува, каза главният лекар на болницата Татяна Симбелова.

"Въпросът е дали това е нова инфекция, защото са минали 15-16 дни от изписването й и дихателните симптоми се проявяват или болестта просто се е върнала. В момента това не е ясно", каза лекарката. Според Световната здравна организация няма изследвания, които да доказват, че пациентите, които са се възстановили от коронавируса, са имунизирани срещу нова зараза.

В петък Русия съобщи за 262 000 заразени с новия коронавирус и 2418 смъртни случая на заболели.