В Шанхай, в единия край на Народния площад, униформени полицаи надуват свирки и крещят на хората да не се спират, да вървят и бързо да прекосяват площада, предаде Асошиейтед прес. Въпреки това около 200 души смело устояват на силния шум.

В Пекин камиони цистерни, използвани по принцип за почистване на улиците, няколко пъти минаха през оживен търговски район, пръскайки вода и изтиквайки по този начин хората настрана, по-близо до сградите. Телевизията Ройтерс е заснела как няколко полицаи напъхват човек в кола на държавна сигурност, а в същото време полицай с чадър се опитва да прикрие картината. Според Ройтерс в Шанхай са били задържани най-малко седем души. И в двата града полицията засили контрола си върху чуждестранните журналисти, като не допускаше репортери с камери до местата, където се очаква днес да има протести.

Клубът на чуждестранните журналисти в Китай вчера съобщи, че много от репортерите са получили телефонни обаждания от полицията, свързани с намеренията им да отразяват евентуално насрочените за днес протести. Обажданията варирали от "приятелски напомняния за това какви са правилата за работа до конкретни предупреждения да внимават".

Китайската полиция арестува най-малко трима участници в "жасминов" протест срещу властта, след като стотици хора отказаха да напуснат мястото на демонстрацията, предаде БТА. Китайските дисиденти се опитват да организират всяка неделя от 14 часа "жасминови" протести в 23 града в Китай, по примера на Жасминовата революция в Тунис. В отговор на тази инициатива правителството цензурира редица думи в интернет-търсачките, включително "Египет" и "жасмин". Най-малко десет чуждестранни журналисти бяха арестувани край мястото на подобен протест в Пекин. Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле разкритикува Китай заради задържането на тези представители на медиите.