Правителството на Кипър обмисля да разшири програмата за всекидневно тестване на близките контакти на заразените с COVID-19 вместо поставянето им под задължителна самоизолация, като освен учениците обхване с нея по-широки професионални групи в цялото общество, стана ясно в четвъртък, предаде кореспондент на БНР.

Ако мярката "тест за оставане" /"Test to Stay"/ работи успешно в училищата, където започва да се прилага от понеделник, възможно е тя да бъде въведена също така за медицинския персонал и силите за сигурност, съобщи здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Много вероятно е решението за това да бъде взето от Научния консултативен комитет по коронавируса следващата сряда, уточни той.

Според одобрената от правителството нова мярка "тест за оставане" неваксинираните ученици, които са близки контакти на заразени с COVID-19, ще могат да продължат да посещават занятията, като преминават всекидневен бърз тест в продължение на 5 дни, вместо задължително да се самоизолират вкъщи.

Здравните и образователните власти подчертават, че така училищата ще запазят нормалната си работа с присъствено обучение в безопасни условия.

Синдикатите в образованието обаче смятат "теста за оставане" за рисков за допълнителни инфекции и в официално изявление в четвъртък призоваха кабинета да отмени решението за въвеждането му, като дори обявиха едночасова предупредителна стачка на 7 февруари.

Според кипърския здравен министър разширяването на програмата е част от дневния ред "как да се научим да живеем с коронавируса".