Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е разпоредил на своето правителство да се готви както за диалог, така и за конфронтация с администрацията на Байдън, но повече за конфронтация. Това съобщиха днес местни медии, цитирани от БТА, дни след като Съединените щати и други държави приканиха Севера да се откаже от ядрената си програма и да се върне към преговорите.

Изявлението на Ким е сигнал, че той вероятно ще подсили своя ядрен арсенал и ще увеличи натиска върху Вашингтон, за да го накара да се откаже от враждебната си според Северна Корея политика. Въпреки това той се готви и за подновяване на преговорите, казват някои експерти.

В четвъртък на форум на управляваща партия Ким е анализирал в подробности тенденциите в политиката на САЩ при президента Джо Байдън и е заявил, че в отношенията с Вашингтон ще бъдат предприети стъпки, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА. Не е било уточнено какви ще са тези стъпки.

Ким "подчерта необходимостта от подготовка и за диалог, и за конфронтация и особено от пълна готовност за конфронтация, за да бъдат защитени достойнството на нашата държава и нейните интереси за независимо развитие и за надеждни гаранции за мирна среда и сигурност на нашата държава".

През 2018-2019 г. Ким имаше поредица срещи с тогавашния президент Доналд Тръмп за развиващия се ядрен арсенал на Севера. Но техните преговори бяха прекъснати, след като Тръмп отхвърли призивите на Ким за голямо облекчаване на санкциите в замяна на частичен отказ на Пхенян от ядрения му потенциал.

Администрацията на Байдън работи за формулиране на нов подход към севернокорейската ядрена програма, който Белият дом нарича "калибриран и практичен". Не са публикувани подробности за политиката към КНДР, но американски представители са казвали, че Байдън ще се стреми да намери някакво средно положение между преките срещи на Тръмп с Ким и "стратегическото търпение" на Барак Обама за ограничаване на ядрената програма на Ким.

Миналата седмица лидерите от групата на седемте богати страни направи изявление с призив за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров и "подлежащ на проверки и необратим отказ" на Северна Корея от нейните ядрени и ракетни програми. Те призоваха Пхенян да се поднови диалога и да спазва човешките права.

Сун Ким, най-високопоставеният представител на САЩ за Северна Корея, ще посети Сеул в събота за тристранна среща с южнокорейски и японски представители. Неговото пътуване подчертава важността на тристранното сътрудничество в работата за пълната денуклеаризация на Корейския полуостров, казаха в четвъртък от Държавния департамент.

Наскоро Ким заплаши, че ще увеличи своя ядрен арсенал и ще създаде високотехнологични оръжия, насочени към територията на САЩ, ако Вашингтон не загърби враждебната си политика към Северна Корея. През март въоръжените сили на Ким извършиха първия за една година тест на балистична ракета с малък обсег. Засега Северна Корея спазва мораториума за ракетите с голям обсег и за ядрените изпитвания, което е знак, че Ким все още иска да си запази възможност за дипломация.

Куак Джил-суп, ръководител на Центъра "Една Корея" - специализиран по севернокорейски въпроси уебсайт, написа във "Фейсбук", че изявлението на Ким свидетелства, че той е възприел два успоредни подхода - за подсилване на военния потенциал и подготовка за преговори. Но според него по-вероятно е Ким да се съсредоточи върху укрепването на военната мощ и да продължи да настоява САЩ да се откажат от враждебната си политика вместо да се върне бързо към разговорите.

Миналата седмица Ким заяви, че севернокорейските военни трябва да са в пълна готовност "да изпълнят своята благородна мисия и дълг твърдо да бранят суверенитета и сигурността на страната".

Анализаторът Чон Сьон от частния южнокорейски Институт "Седжон" каза, че Северна Корея вероятно все пак ще се върне към диалога, но няма да откликне на призива за незабавна и пълна денуклеаризация. По думите му Северна Корея може да приеме предложението да замрази ядрената си програма и частично и поетапно да съкрати на ядрения си арсенал, ако администрацията на Байдън облекчи санкциите и прекрати редовните си военни маневри с Южна Корея.

Ча Дук-чул, заместник-говорител на южнокорейското министерство за обединението, каза, че то внимателно наблюдава пленума на партията и иска отново да подчертае, че диалогът е най-добрият начин за постигането на мир на Корейския полуостров.

Ким прикани Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия, който заседава тази седмица, да преразгледа усилията си за възстановяване на икономиката, пострадала сериозно заради затварянето на границите през пандемията, лошото управление и санкциите, както и от причинените миналата година от буря щети на посевите и инфраструктурата.

Ким откри пленума във вторник с предупреждението за възможен недостиг на храни и разпореди да се намерят начини за увеличаването на земеделската продукция, защото положението с продоволствието в страната "става трудно". Той призова в страната да бъдат наложени по-широки ограничения заради Covid-19 и намекна, че Северна Корея ще удължи затварянето на границите си и ще предприеме други стъпки въпреки натиска върху икономиката,