Властите в САЩ задържаха снощи шофьор на камион, който се вряза в бариерите за сигурност на площад "Лафайет" в близост до Белия дом, съобщи говорител на Сикрет сървис, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според полицията на федералния окръг Колумбия камионът не е представлявал заплаха, уточниха от Сикрет сървис и допълниха, че ще бъдат повдигнати обвинения от парковата полиция на САЩ, а Сикрет сървис ще окаже съдействие в разследването.

"Няма пострадали служители на Сикрет сървис или на Белия дом, а причината за катастрофата и това как е станала се разследват", написа в "Туитър" ръководителят на отдела по комуникации на Сикрет сървис Антъни Гулиелми.

"Шофьорът може умишлено да се е блъснал в огражденията за сигурност", допълни в "Туитър" Гулиелми и поясни, че камионът се счита за безопасен.

Някои пътища и пешеходни зони около парка са били затворени, казаха от Сикрет сървис. Намиращият се в близост хотел "Хей Адамс" е бил евакуиран по искане на службите за сигурност, съобщи в. "Уошингтън поуст", като се позова на служител на хотела.

Телевизия Дабъл ю Ю Ес Ей (WUSA) разпространи видео, в което униформени служители на реда се приближават с куче към спрелия в близост до стоманените ограждения камион "Ю хоул". Освен това се вижда как робот, управляван от дистанция, отваря вратата на превозното средство, в което е намерена само една количка за вдигане на товари.

След първия сблъсък шофьорът се е блъснал в огражденията повторно, каза свидетел, цитиран от Дабъл ю Ю Ес Ей.

Говорител на пожарната служба във Вашингтон съобщи, че в 21:40 ч. (местно време) е подаден сигнал за разследване на подозрителен пакет.

"Всички подразделения са в готовност да окажат съдействие на служителите на реда", заяви служителят по обществена информация Вито Маджоло.

Полицията във Вашингтон е помогнала на други служители на мястото на инцидента, каза говорител на полицията, цитиран от "Уошингтън Поуст".

Това не е първият подобен инцидент през последните няколко години. През 2018 г. 35-годишна жена удари с автомобил бариерата на Белия дом, но не успя да премине през нея и беше задържана. През това време президентът Доналд Тръмп провеждаше среща. Американското президентство остана отцепено за около час, а околните улици бяха отцепени, което наруши автомобилното движение в района. От Сикрет сървис пък обясниха, че автомобилът "не е преминал през бариерата за сигурност на комплекса на Белия дом" и не са произведени изстрели. Случката е станала на югоизточния вход.