Около 2,5 милиона души в северната част на Калифорния са без електричество, след като то беше спряно през уикенда, за да се намали рискът от избухването на нови пожари. Възможни са и нови спирания на електроподаването в следващите дни, защото се очакват още бурни ветрове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Компанията обяви междувременно, че още 650 000 имота ще бъдат изправени пред профилактично спиране днес.

Компанията "Пасифик газ & електрик" (PG&E) вече е изправена пред разследване от страна на регулаторите, още след като първоначално намали доставките за 970 000 домове и предприятия. По-късно бе спряно електроподаването на още 1.5 милиона потребители, съобщи Би Би Си.

Избухналият през уикенда пожар в лозарските райони на Северна Калифорния продължи да се разраства и вече обхваща площ от 300 кв. км. Унищожени са 123 сгради, в това число 57 частни жилища, а още 90 000 са застрашени.

Въпреки че вчера около 30 000 души бяха допуснати обратно по домовете си, евакуационните нареждания заради пожара продължават да са в сила за около 156 000 души, главно от град Санта Роза.

Пожарът достигна къщи на шоузвезди и политици в района на Лос Анджелис. Пламъците доближиха хълм близо до музея "Дж. Пол Гети" в квартал Брентуд.

При пожара в Лос Анджелис, наречен Гети (Getty), са унищожени осем къщи, а други шест са понесли щети, съобщи противопожарната служба.

От неделя, 27 октомври, губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в целия щат. Властите включват "всички налични ресурси" в борбата с пожарите, заяви Нюсъм.

Защо спира токът и докога

В понеделник регулаторните органи обявиха официално разследване дали енергийните компании нарушават правилата, като превантивно прекъсват електроподаването на приблизително 2,5 милиона души. Анализатори казаха, че PG&E е отговорна за по-голямата част от "спиранията на електрозахранването на обществената безопасност".

Компанията обяви банкрут през януари, след като се изправи пред стотици съдебни дела заради искове от жертви на пожари през 2017 и 2018 година.

Пожарът Гети опустоши райони около Лос Анжелос

Снимка: AP/БТА

От 970 000-те имота, засегнати първоначално, на по-малко от половината услугата е възстановена до понеделник, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки критиките, че превантивните прекъсвания са прекалени и дори разрушителни, PG&E заяви, че ще продължат да спират тока във вторник и сряда, тъй като се очакват още силни ветрове.

Пожар близо до центъра Гети в Лос Анжелос

Снимка: XINHUA/БТА

Няма данни за пострадали българи

В Генералното ни консулство в Лос Анджелис няма постъпили сигнали за пострадали български граждани, съобщиха вчера от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). В района на Сан Франциско, Северна Калифорния, има голяма българска общност, напомнят от външното министерство.

От МВнР препоръчват на българските граждани, които се намират в районите, засегнати от пожарите, да изпълняват всички указания за задължителна или препоръчителна евакуация, както и да следят информацията за нивото на замърсяване на въздуха и да се предпазват от дима, като носят маски за носа и устата.