Преди 40 години - на 4 май 1979 година, Желязната лейди встъпва в длъжност като министър-председател на Великобритания. "Зимата на негодуванието" на Острова завършва с изборна победа за Консервативната партия, водена от Маргарет Тачър. 

Изключително търпелива съм, при условие че накрая постигна своето, казва Желязната лейди

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Така 53-годишната Тачър "чупи" много рекорди - става първата жена на този пост, първата и единствена жена във Великобритания, заемала постовете лидер на торите и министър-председател, както и първият премиер в историята на страната с висше образование в областта на естествените науки. Тя завинаги ще остане в историята и като най-дълго управлявалия министър-председател на Великобритания през 20-ти век - от 1979 до 1990 г.

През 1947 г. Маргарет Тачър става бакалавър по химия

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само месец след влизането си на "Даунинг Стрийт" 10, Тачър намалява максималната ставка на данъка върху трудовите доходи от 83 % до 60%, а на нетрудовите - от 90 % на 75 %. Пред Бюрото за малък бизнес тя казва: "Пристъпих към управлението с едно обмислено намерение: да променя обществото ни от състояние на напълно зависим човек, издържан от други, до уверен в своето бъдеще предприемач; от традиционното "Дайте милостиня, моля" до нация, която казва: "Ще направим всичко сами"; за да се възцари Англия на девиза "Стани и ходи" вместо Англия на "Да поседим и почакаме".

Маргарет Тачър: Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Защо "Желязната лейди" и коя бе тя?

На 19 януари 1976 г. Маргарет Тачър държи реч в Кенсингтън, в която остро атакува СССР. В отговор на нейната реч вестникът на съветското Министерство на отбраната "Червена звезда" я нарича Желязната лейди и това прозвище скоро е разпространено по целия свят чрез радио "Москва".

Бившият германски канцлер Хелмут Кол казва, че бяга от нея като дявол от тамян, защото винаги му докарва мигрена. Френският президент Франсоа Митеран пък заявява: "Тя има очите на Калигула и устните на Мерилин Монро".

Тя има очите на Калигула и устните на Мерилин Монро, казва за Тачър Хелмут Кол

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тактиката й да преговоря - винаги изрядно облечена и с "бетонна фризура", е наречена "handbagging" - твърди се, че в решаващи ситуации тя е удряла категорично по масата с чантата си.

Маргарет Тачър е родена на 13 октомври 1925 г. в град Грантъм, графство Линкълншър. Баща й - Алфред Робъртс, е собственик на две бакалници, участник в местната политика, но и религиозен проповедник от Методистката църква. Така Маргарет и сестра и Мюриъл са възпитани във викторианските ценности за труда и индивидуалния успех.

Тя ходи в девическо училище, после учи химия в Оксфорд и става част част от екип, който създава първия замразен сладолед. След това обаче завършва право и работи като адвокат, специалист по данъчните закони.

Омъжва се за бизнесмена Денис Тачър. През 1953 година тя му ражда близнаци - момче и момиче. По-късно Марк става бизнесмен, който е обвинен в опит за преврат в Екваториална Гвинея, а Керъл е журналистка - професия, която майка й ненавижда.

Със съпруга си Денис Тачър

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Маргарет Тачър влиза в политиката още през 1959 г., когато заема място в Камарата на общините от Консервативната партия. Когато е на 34 години е избрана за депутат. Тя е от малкото консерватори, които подкрепят законопроекта за оневиняване мъжкия хомосексуализъм, гласува в полза на легализирането на абортите и се обявява за отменя на смъртното наказание.

Дори когато Желязната лейди се оттегля от премиерския пост и предава лидерството в Консервативната партия на Джон Мейджър, тя го прави невъзмутимо и с типично за кралица изявление: 

"Много сме щастливи да оставим Великобритания в по-добро състояние от това, в което я заварихме", казва Желязната лейди, заменяйки първо лице единствено с първо лице множествено число.

Денис и Маргарет Тачър

Снимка: Getty Images/Guliver Photos