Северна Корея отново е извършила изпитателно изстрелване. Засега не е потвърдено дали става дума за снаряди или за ракети с малък обсег.

Те са били изстреляни от източното крайбрежие на Северна Корея по посока на Японско море. Изминали са разстояние между 70 и 200 километра, без да достигнат изключителната икономическа зона на Япония.

САЩ и Южна Корея анализират севернокорейските изпитания, за които южнокорейските военни казаха, че са били на ракети с малък обсег, предаде Асошиейтед прес.

Двете страни обмислят "внимателен отговор" на изстрелванията. Това се казва след телефонен разговор на американския държавен секретар Майк Помпейо с южнокорейския външен министър Кан Кьон-уа. Преди това Помпейо разговаря и с японския външен министър Таро Коно.

Южнокорейската външна министърка също проведе телефонен разговор с Таро Коно, по време на който двамата също се разбраха, че Южна Корея и Япония ще "отговорят внимателно" на севернокорейските изстрелвания.

Южна Корея призова Северна Корея да преустанови с действията, които провокират военно напрежение на Корейския полуостров, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Сеул изрази силно безпокойство от севернокорейските изстрелвания и очаква Северна Корея да се присъедини активно към усилията за пълно възобновяване на разговорите по севернокорейската ядрена програма, допълва говорителят.

Генералният щаб на южнокорейските въоръжени сили първоначално определи изстреляните от Северна Корея обекти като ракети и каза, че те са прелетели разстояние между 70 и 200 километра по посока на Японско море. После обаче съобщението бе коригирано и изстреляните обекти бяха представени само като снаряди. В изявление на генералния щаб се казва, че Южна Корея и САЩ анализират детайлите относно изстрелванията и целта им.