Съветникът на президента на САЩ Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан проведе в събота разговори с китайския външен министър Ван И в Банкок, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом. Срещата беше определена като конструктивна.

Двамата се договориха страните им да поддържат отворени каналите за комуникация и да осъществяват контрол върху конкуренцията помежду си, се казва в изявлението.

Съливан подчерта, че макар САЩ и Китай да се конкурират, двете страни трябва да предотвратят това да прерасне в конфликт или конфронтация, допълни Белият дом.

"Двете страни имаха откровени, съществени и ползотворни стратегически дискусии", по-конкретно за това "как да управляват правилно важни и деликатни въпроси в китайско-американските отношения", каза китайското министерство на външните работи в изявление, цитирано от Франс прес и БТА.

Джейк Съливан и Ван И обсъдиха и въпроса за Тайван - самоуправляващ се остров, който Китай смята за своя сепаратистка се провинция.

"Независимостта на Тайван" е най-голямата заплаха за отношенията между Пекин и Вашингтон, предупреди Ван И, цитиран от Ройтерс и БТА.

Китайско-американските отношения се влошиха през последните години заради няколко въпроса: статута на Тайван, търговски спорове, съперничеството в областта на новите технологии, борбата за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и Южнокитайско море и положението с правата на човека, отбелязва АФП.

Ройтерс посочва, че след трудното начало през първата половина на миналата година двете най-големи икономики в света са увеличили контактите си през второто тримесечие в опит да стабилизират връзките си преди прехода във властта в Тайван през май след президентските избори по-рано този месец и предстоящите през ноември президентски избори в Съединените щати. Освен това затрудненията, които изпитва китайската икономика, също може да намалят апетита на Китай за по-агресивен подход към САЩ на фона на засилването на връзките му с Русия.