САЩ поздравиха победителя на тайванските избори, Уилям Лай от Демократическата прогресивна партия (ДПП), предаде ДПА.

"САЩ поздравяват д-р Лай Чинте (известен още като Уилям Лай - бел. ред.) за победата му на президентските избори в Тайван. Поздравяваме и тайванския народ, който за сетен път показа силата и здравината на своята демократична система и изборен процес", заяви американският Държавен департамент, цитиран от БТА.

Външнополитическото ведомство на САЩ допълва, че очаква да работи с Лай и лидерите на всички партии за отстояване на "общите интереси и ценности" и продължаване на неофициалните отношения между Тайпе и Вашингтон в съотвествие с политиката на признаване само на един Китай.

На вчерашните парламентарни и президентски избори в Тайван Лай събра около 40% от гласовете. Партията му подкрепя тайванската независимост, поради което Пекин гледа на нея като сепаратистка организация.

Но независимо от победата на Лай неговата ДПП загуби пълното си мнозинство в парламента, което вероятно ще направи бъдещото управление по-трудно. Помолен да коментира Тайван, президентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на кратка среща с журналисти вчера във Вашингтон, че не подкрепя независимостта на острова.

Байдън повтори отново становището на правителството си, че е нужен диалог между Пекин и Тайпе и че противоречията между тях трябва да бъдат изгладени мирно и без принуда.

Китай не признава Лай и осъди държавите, които го поздравиха с избора

Преди изборите Китай многократно определи Лай като опасен сепаратист. През последните четири години Китай осезаемо засили военно-политическия си натиск върху Тайван.

Министерството на външните работи на Китай и китайските посолства по света предупредиха този уикенд страните да не подкрепят Демократическата прогресивна партия (ДПП) на Тайван и осъдиха чуждестранните правителства, които поздравиха новоизбрания президент на острова Уилям Лай, предаде Ройтерс.

След като кандидатът за президент на ДПП спечели изборите вчера, редица министри и политици от държави, които имат топли, макар и в повечето случаи неофициални връзки със самоуправляващия се остров, изпратиха поздравителни послания към Лай и неговата партия.

Това предизвика бързи реакции от страна на китайските посолства, подчертавайки чувствителността на Пекин към това, че други държави изглежда дават легитимност на кандидат и политическа партия, които той разглежда като "сепаратистки сили", надяващи се да превърнат самоуправляващия се остров в независима суверенна държава. Пекин смята Тайван за част от своята територия.

Китайското министерство на външните работи определи изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който по-рано днес поздрави Лай и заяви, че Вашингтон очаква да продължи неофициалните си отношения с Тайпе, като "изпращане на сериозно погрешен сигнал" към "сепаратистките сили за независимост на Тайван". 

В същото време американска делегация на следизборно посещение в Тайван

Двама бивши официални представители на САЩ ще пристигнат в Тайван за разговори след вчерашните избори, както и за да изтъкнат "трайния интерес" на американското правителство от запазването на мира в Тайванския проток, съобщи фактическото посолство на САЩ в Тайпе, цитирано от агенциите.

Американският институт в Тайван (АИТ), който се грижи за двустранните връзки при липсата на официални дипломатически отношения, обяви, че бившият съветник по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли и бившият заместник държавен секретар Джеймс Стайнбърг ще посетят острова, предава БТА.

"Както сме правили и преди след президентски избори в Тайван, американското правителство поиска от двама свои бивши официални представители да посетят острова в лично качество", посочи АИТ и добави, че те ще бъдат придружавани от председателя на института Лора Роузънбъргър, чието седалище обаче не е в Тайван, а в САЩ.

"Утре те ще се срещнат с редица водещи политически фигури и от името на американския народ ще поздравят Тайван за успешно произведените избори, ще изразят подкрепа за благоденствието и растежа (на острова) и ще изтъкнат трайния интерес от запазването на мира и стабилността в Тайванския проток."

Добре осведомени източници на Ройтерс заявиха, че посещението е рутинно и няма да излезе извън обичайните рамки.