Американските дипломати са толкова притеснени от размера и намеренията на китайската делегация в Швейцария тази седмица, че се опитват да организират среща на държавния секретар Антъни Блинкен с швейцарски служител, докато той е в страната за Световния икономически форум.

Дискусията за коригиране на графика на Блинкен е изложена в документ на Държавния департамент, получен от "Политико".

Предложението изглежда е опит да се гарантира, че известната с неутралитета си Швейцария няма да се почувства изтощена от Вашингтон на фона на потенциалното ухажване от страна на Пекин. Това се случва в момент, когато американско-китайското напрежение отново се покачва по отношение на съдбата на Тайван, който през уикенда си навлече гнева на Пекин, като избра президент, чиято партия призова за независимост от Китай.

Очаква се китайската делегация да прекара известно време в швейцарската столица Берн и в Давос, където тази седмица ще се проведе форумът. Блинкен ще бъде в Давос във вторник и сряда, като ще проведе редица срещи и ще изнесе поне една публична реч пред събралото се множество, в което преобладават бизнес лидери.

Китайският премиер Ли Цян, често описван като №2 след върховния лидер Си Цзинпин, води делегацията от Пекин.

Според документа на Държавния департамент, който е с дата 12 януари, от Пекин "ще присъстват 10 държавни министри". "Техният № 2 ще има среща с швейцарските лидери. Посланик Милър я характеризира като "псевдодържавно посещение". (Това изглежда е препратка към Скот Милър, посланика на САЩ в Швейцария.)

Документът продължава: "Милър смята, че ще бъде лоша оптика, ако S не стисне поне ръката на новия президент на Конфедерация Швейцария Виола Амерд, която се е съгласила за среща." "S" е съкращение на Държавния департамент за секретар.

Говорител на Държавния департамент, пожелал анонимност, заяви в неделя, че се очаква среща на Блинкен с швейцарския служител, но не коментира повече документа или други подробности от графика.

Графикът на секретаря винаги е предварителен и може да се промени. Всъщност в документа се посочва, че за Блинкен Давос е "сложно пътуване от гледна точка на графика и логистиката".

Поне към датата на документа на Държавния департамент никой китайски служител не е заявил, че ще се срещне с Блинкен, докато е в Давос.

Въпреки че Съединените щати поздравиха демократичния остров за изборите, президентът Джо Байдън също така заяви, че администрацията му не подкрепя официалното обявяване на независимостта на Тайван от Китай.

Американски служител, запознат с въпроса, заяви, че украинският президент Володимир Зеленски може да се срещне в понеделник с китайски официални лица в Берн.

В документа се посочва, че докато е в Давос, Блинкен ще се срещне със Зеленски, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския външен министър Аналена Баербок и други.