Украйна покани китайския лидер Си Дзинпин да участва в планираната "среща на върха за мир" на световните лидери в Швейцария, съобщи високопоставен дипломатически съветник на президента Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Китай има тесни връзки с Русия и се въздържа да критикува инвазията в Украйна, но също така заяви, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат съблюдавани и предложи да помогне като посредник в конфликта, пише БТА.

"Ние определено каним Китай да участва в срещата на върха, на най-високо ниво, на нивото на президента на Китайската народна република", заяви съветникът Игор Жовква пред Ройтерс в интервю тази седмица.

"Участието на Китай ще бъде много важно за нас. Работим с китайската страна. Ние включваме нашите партньори по света, така че те да предадат на китайската страна колко е важно да участва в такава среща на върха.", каза той.

Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин обявиха партньорство "без граници" в Пекин само три седмици преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., припомня Ройтерс. Оттогава Китай драстично увеличи вноса си на руска енергия.

Путин твърди, че инвазията е била необходима, за да се защити сигурността на Русия, докато Киев и Западът казват, че тя е непровокирана агресивна война и заграбване на земя.

Неутрална Швейцария се съгласи да бъде домакин на срещата на върха за мир в Украйна по искане на Зеленски, но дата за форума още не е определена.

Жовква каза също, че съветниците по националната сигурност на 82 държави са взели участие в разговорите този месец в швейцарския курорт Давос, които са били посветени на украинския мирен план от 10 точки.

Русия не е поканена на планираната среща на върха и преди е заявявала, че планът от 10 точки на Украйна няма да се осъществи. Този план предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на всички руски войски, защита на доставките на продоволствие и енергия, ядрена безопасност и освобождаване на всички военнопленници.

"Ще говорим за определена пътна карта (на срещата на върха), за прилагането на тази формула (за мир)", каза Жовква.

Украйна се опитва да си запази международната подкрепа на фона на признаци на умора от войната сред западните й съюзници след неуспеха на контраофанзивата на Киев през миналата година да доведе до пробив на бойното поле.

Жовква приветства участието на много страни от Глобалния юг на преговорите в Давос, като заяви, че Украйна се надява да запази това ниво и на срещата на върха.

Миналата година Пекин представи свой собствен план от 12 точки за мир в Украйна, който включва обявяване на прекратяване на огъня, но не предвижда Русия да се изтегли от някоя от териториите, които е завзела, припомня Ройтерс.