Танкове започнали да обстрелват Мисрата сутринта, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Според говорител на бунтовниците, танкове и снайперисти, разположени по главната улица на града, открили сутринта безразборен огън и убили петима души. "Сред мъчениците са четири деца, които пътуваха с родителите си в кола", уточни той, цитиран от АФП.
Загиналите след бойните действия в града от понеделник са вече 40.

Вчера стана ясно, че верни на Кадафи водят цивилни граждани от съседни градове в Мисрата, за да ги използват като човешки щит

Западната коалиция, която нанася въздушни удари в Либия, се старае да избягва цивилните жертви и атакува противовъздушни отбранителни системи в слабо населени райони, заяви министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс в Москва, където се срещна с руския си колега Анатолий Сердюков, цитиран от Ройтерс и БТА. "За съжаление последните събития показват, че в Либия са започнали истински бойни действия, при които са пострадали граждански обекти и са загинали мирни жители. Това не трябва да се допуска", каза на свой ред Сердюков.

Изтребител Ф-15 на ВВС на САЩ се е разбил през нощта в Либия, потвърди Африканското командване на САЩ, което ръководи американското участие в операцията в Либия. Двамата членове на екипажа са успели да катапултират и са в американски ръце, предадоха световните агенции. Единият е бил прибран от самолет "Оспри" на американската морска пехота, а другият - от бунтовници, съобщи Асошиейтед прес.
Пилотите са с незначителни наранявания, е казала за Ройтерс говорителка на Африканското командване. Друг говорител, Винс Кроли, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че причината за катастрофата вероятно е техническа повреда.

"Не смятаме, че самолетът е бил свален", добави той. Кроли отказа да уточни мястото на катастрофата, нито да разкрие кой е помагал в издирването на членовете на екипажа .

Трета поредна нощ в столицата Триполи се чуваха експлозии, които либийската държавна телевизия нарече дело на "враговете кръстоносци". Силите на международната коалиция поразиха радарните инсталации в две военновъздушни бази на силите на Кадафи в източна Либия, съобщи "Ал Джазира", цитирана от Ройтерс.
Обект на въздушно нападение отново е станала резиденцията на Кадафи в столичния квартал Баб ел Азизия, предаде ИТАР-ТАСС. Няма данни за жертви и разрушения.
Съюзническите сили са нанесли и удар по военноморска база на 10 км източно от Триполи, където според очевидци е избухнал пожар.

Междувременно Дания отрече обвиненията на либийската държавна телевизия, че е ръководила въздушната атака на коалицията в неделя вечерта.
"Датските Ф-16 не са използвали оръжията си и не са нападали никакви цели. Ако ни обвиняват, че сме направили това, а ние не сме, единственият извод за мен е, че това е дезинформация от либийска страна", заяви говорителят на генералния щаб на ВВС на Дания Михаел Лангеберг.

Последна актуализация в 16,10 ч.