72-часовото примирие изтече в 8 ч. тази сутрин.

Двама високопоставени членове на Хамас, които са в делегацията, преговаряща в Кайро с посредничеството на Египет, казаха, че движението отказва да продължи примирието, тъй като Израел не е съгласен да приеме исканията му.

"Отказваме да продължим примирието, това е окончателното ни решение. Израел не предложи нищо и не се съгласи на вдигане на блокадата на Газа", заявил за АФП единият от представителите на Хамас, предаде БТА.

Хамас настоява за пълно изтегляне на Израел от Газа, край на израелската и египетската блокада на анклава, освобождаване на затворниците на ислямисткото движение, държани от Израел, и международна подкрепа за възстановяването на Газа.

Израел пък настоява Газа да бъде "демилитаризирана" - нещо, което може да стане, ако Хамас се съгласи да сътрудничи за предаване на значителния си арсенал, но това е малко вероятно да се случи.

Израел съобщи, че примирието вече е било нарушено рано тази сутрин. Три часа преди изтичането му две палестински ракети са били изстреляни към южната част на страната.

Израелската армия възобнови ударите

Израелските военни съобщиха, че са възобновили ударите по обекти на терористите в цялата ивица Газа в отговор на палестинския ракетен обстрел, предаде Асошиейтед прес.

След като тази сутрин изтече 72-часовото примирие, а преговорите в Кайро между Израел и Хамас за ново гранично споразумение стигнаха до задънена улица, палестински бойци в Газа изстреляха най-малко 17 ракети срещу Израел. В отговор израелската армия поднови артилерийския обстрел и извърши въздушен удар срещу ферма в южната част на Газа.

Според непотвърдено официално съобщение премиерът Бенямин Нетаняху е отзовал делегацията си от Египет, преди да издаде заповедта за подновяването на военната операция в Газа, предаде ИТАР-ТАСС.

Израелският военен говорител подполковник Петер Лернер окачестви новите палестински ракетни удари като "неприемливи, нетърпими и недалновидни".

"Взетото от Хамас решение да прекрати примирието ще бъде наказано от израелските сили за отбрана. Ние ще продължим ударите срещу инфраструктурата на Хамас и нейните бойци и ще възстановим сигурността в Държавата Израел", подчерта говорителят, цитиран от Ройтерс.

Подновеното насилие в Ивицата Газа взе първата си жертва - десетгодишно палестинско момче бе убито при атака на израелската авиация, съобщиха палестински медицински източници, цитирани от Франс прес. Други шест палестинчета са ранени при въздушния удар край джамия в град Газа, уточнява Ройтерс, като се позовава на здравните власти в автономните земи.

Близо 1900 палестинци, повечето цивилни, загинаха в Газа от началото на конфликта. От израелска страна жертвите са 64 войници и трима цивилни.