Това стана възможно, след като израелските сили ликвидираха и последния известен тунел на терористите, съобщи армейски говорител, цитиран от световните агенции.

Най-малко 32 тунела и десетки техни входове са били локализирани и унищожени до днес.

Вижте снимки>>>


По-рано Израел и Хамас - палестинското движение, което контролира Газа, обявиха, че приемат предложението на Египет за 72-часово прекратяване на огъня, започнало от днес в 8 ч. местно време (8 ч. б.вр.), предаде АП, цитирана от БТА.

Минути преди примирието да влезе в сила палестински радикали изстреляха няколко ракети по израелски градове; експлозии отекнаха и в небето над Тел Авив. От 8 юли насам 400-хилядната бизнес столица на Израел бе обстреляна откъм Газа над 30 пъти.

Израелската авиация предприе междувременно серия от атаки срещу селища в Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няколко предишни примирия се провалиха, включително подобен план за 72-часово прекратяване на огъня, който пропадна в петък.

По време на офанзивата в Газа (започнала на 8 юли) са загинали над 1800 палестинци и 9000 са ранени. След 17 юли в сражения са убити 64 израелски войници и офицери. Трима мирни жители са загинали на израелска територия при ракетни обстрели. След 8 юли палестинци са изстреляли от ивицата Газа към 3300 ракети по Израел, обобщава ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Предстоят трудни преговори
в Египет

Хамас настоява за пълно изтегляне на Израел от Газа, край на израелската и египетската блокада на анклава, освобождаване на затворниците на ислямисткото движение, държани от Израел, и международна подкрепа за възстановяването на Газа.

Израел иска Газа да бъде "демилитаризирана" - нещо, което може да стане, ако Хамас се съгласи да сътрудничи за предаване на значителния си арсенал, но това е малко вероятно.

Съгласно условията на сегашното примирие двете страни трябва да изпратят високопоставени делегации в Кайро за обсъждане на египетския мирен план и постоянно прекратяване на огъня.

Палестинската делегация заяви, че по време на примирието трябва да започнат непреки преговори с Израел, при които да бъдат обсъдени палестинските искания.

Говорителят на израелското правителство Марк Регев каза, че Израел е приел египетската инициатива преди три седмици.

"В много отношения кръвопролитието можеше да бъде избегнато, ако Хамас я беше приел тогава", заяви той и добави, че "ако Хамас наруши примирието, Израел също е готов да отговори".

САЩ финансират "Железен купол"


Американският президент Барак Обама подписа законопроект за предоставяне на допълнителни 225 милиона долара в подкрепа на израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", съобщиха Асошиейтед прес и БТА. Системата позволява на израелската армия да сваля ракети или снаряди, насочени срещу големи населени места в Израел.
Според израелски служители нейната успеваемост е около 90 процента.

В миналото САЩ са предоставяли стотици милиони долари за "Железен купол". Новата помощ, която беше одобрена от Конгреса миналата седмица, има за цел да попълни арсенала на противоракетния щит на Израел.