Близо 59 милиона избиратели, което е почти половината от населението на Русия, могат да дадат гласа си за сенатори, губернатори и други местни органи на властта.

Руснаците избират днес губернатори в 21 региона, депутати в 11 регионални парламента, както и градски и общински съвети.

Гласуването е тест за опозицията, която остава маргинална дори във време, когато Кремъл се мъчи да овладее задълбочаващата се икономическа криза, предизвикана от падащите цени на петрола и санкциите заради Украйна, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки растящото недоволство на руснаците от покачването на цените и обезценяването на рублата перспективите на опозицията остават мрачни обаче. И докато някои от опозиционните фигури се радват на голяма популярност на Запад, много руски избиратели нито ги познават, нито се интересуват от тях.

Съюзник на убития Борис Немцов ще се опита да предизвика Кремъл

Шест месеца след убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов пред Кремъл един от най-близките му съюзници ще се опита да се пребори с партията на Владимир Путин "Единна Русия" на днешните регионални избори.

Активист ветеран само на 32 години, Иля Яшин, видна фигура в партията „Парнас“ и един от най-близките приятели на Немцов, ще продължи тактиката на убития опозиционен лидер за постигане на малки и постепенни победи като кандидат за парламента в Костромска област, на около 300 км североизточно от Москва.

„Парнас“ подаде документи за регистрация в четири региона, но властите й позволиха да участва само в един - Кострома - обширна област с над 670 хиляди жители, чиято едноименна столица, известна с църквите с куполи като кромид лук, е разположена на река Волга.

Малко преди днешното гласуване полицията арестува шефа на предизборния щаб на Яшин, Андрей Пивоваров, по скалъпено обвинение за кражба на лични данни.

„Парнас“ се оплаква, че не е имала достъп до медиите в Кострома, че са плащали на бандити да разстройват предизборните й митинги.

Властите твърдят, че изпълняват стриктно изборните закони и че изборите са организирани според конституцията.

Яшин и „Парнас“ се опитаха да компенсират липсата на медиен достъп с организиране на срещи с избиратели. Но резултатите бяха отчайващи, посочва Ройтерс.