Двамата ще се състезават на втория тур на 6 май.
Трета е кандидатката на крайната десница Марин льо Пен с 18% от гласовете, предаде БТА. Така гласувалите за Льо Пен могат да се окажат арбитри на дуела Оланд - Саркози.
Така тя надмина доброто представяне на своя баща на изборите през 2002 година. Тогава той получи 16,9% и се класира на балотаж.

Въпреки че е на четвърто място с 11,11%, лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон приветства резултата и призова за победа над Саркози.

Французите гласуваха с по-голяма от очакваната активност - повече от 80 процента. Всичките избиратели с право на глас са около 44,5 милиона.

Според Оланд, безпрецедентният вот е „санкция за петгодишния мандат, който привършва”.
„На 6 май искам победа, красива победа, на висотата на Франция, на нейната история и бъдеще”, посочи още социалистическият кандидат, цитиран от в. "Паризиен", на който се позова "Фокус". Той се определи като „кандидата на всички сили, които искат да затворят една страница и да отворят друга” и увери, че промените вече се случват и нищо не може да ги спре.

Социологически сондажи вчера показаха, че 57-годишният Оланд ще спечели втория тур на 6 май с между 53 и 56 процента. Той е на 57 години и изглежда в много силна позиция да стане първия президент от левицата, след Франсоа Митеран /1981 – 1995г./.
Според анализаторите на финансовите пазари, независимо кой седне в президентското кресло, ще трябва да наложи още по-строги мерки за икономии, отколкото е дръзнал да признае в предизборната си кампания, орязвайки публичните разходи и вдигайки данъците, за да намали бюджетния дефицит.

Президентът на Франция има мандат от 5 години и значителна персонална власт с малко аналози в демократичния свят.