Най малко 571 човека са били евакуирани в северната италианска област Пиемонт заради проливните дъждове. Това съобщи в Туитър регионалната служба за гражданска защита.

От започването на силните дъждове досега в областта са станали непроходими 154 шосета, а 395 души са откъснати от света, се казва в съобщението. Вчера губернаторът Алберто Чирио каза, че възнамерява да поиска от централното правителство въвеждане на извънредно положение в Пиемонт.

Проливни дъждове валят и в други части на Италия. За утре в областта Емилия-Романя е обявен най-високият червен код за опасност. Същото се отнася и за някои части на Ломбардия и Венето.

Много реки в Северна Италия излязоха от коритата си. Особени опасения поражда високото ниво на водата в река По, която протича през Паданската низина.

Заради опасността от разливи властите в град Кремона затвориха за движение няколко моста и евакуираха хора.

Рухналата заради проливните дъждове естакада

Снимка: AP/БТА

В неделя, 24 ноември, заради проливните дъждове рухна 30-метров участък от естакада на магистрала А6 от Торино до Савона, близо до наводнения крайбрежен италиански град. На видео, заснето от пожарникарите от въздуха, се вижда, че няколко коли и един камион са спрели близо до пропадналия участък.

Според губернатора на Лигурия Джовани Тоти причината е свлачище, задействало се от проливните дъждове. Спасителни екипи с кучета проверяват дали има пострадали сред отломките и калната маса.

На 22 ноември италианското правителство обяви извънредно положение заради лошото време в редица северни и южни региони на страната. Извънредно положение бе обявено за всички сицилиански провинции, а също и за Генуа, Савоя и Специя.

Лошото време в Италия и Франция взе най-малко три жертви. За кратко бе затворена летището на Ница, а в Торино бе отменен планиран за днес маратон.