От правоохранителните органи заявиха, че броят на задържаните ще се увеличи, след като бъдат прегледани записите от видеокамерите в районите на сблъсъците.

По полицаите, която са се опитвали да въдворят ред, са били хвърляни бутилки със запалителна течност, камъни, парчета тухли и бомбички.

Гневът на протестантите избухна още в петък вечерта, когато полицията не позволи ежегодното шествие на техния Орден на оранжистите да премине през католически квартали.

Полицията прибягна до гумени куршуми и водни оръдия, за да укроти демонстрантите.

През нощта срещу събота от насилието в Северен Белфаст пострадаха над 30 полицаи и един депутат от парламента в Лондон, който бе ударен с тухла, докато се опитвал да произнесе реч.

През последната нощ в района на безредиците е било сравнително по-спокойно. Разположени са допълнително хиляда полицаи, прехвърлени от други места.

Подобни инциденти стават в Северна Ирландия ежегодно в навечерието но парада на оранжистите, който се провежда на 12 юли. На тази дата те отбелязват годишнината от победата на протестантския крал Вилхелм ІІІ Орански над войските на сваления католическо монарх Яков ІІ през 1690 г.

Обикновено парадът преминава през квартали, където живеят предимно католици.