Свалянето на украинския пътнически самолет в Иран през януари т.г. се дължи на човешка грешка, а не на заповед от висшите военни власти на страната, съобщи днес военният прокурор за провинция Техеран - Голам Абас Торки, цитиран от агенция Тасним и от Ройтерс.

Според командващия на Въздушно-космическите сили на Корпуса за гвардейците на ислямската революция генерал Амил Али Хаджизаде, цитиран от ТАСС, система за опознаване по погрешка е взела украинския самолет за крилата ракета.

Няма индикация свалянето на самолета, при което загинаха всички 176 души на борда, да се дължи на кибератака срещу иранската ракетна или ПВО системи, посочи Торки, като добави, че във връзка с трагичния инцидент са арестувани трима души.

Според него "причина за катастрофата е изстрелването на ракета от системата за противовъздушна отбрана в резултат на човешка грешка". Във връзка с това, посочи той, "ще бъдат извършени промени в начина на излитане на самолетите от летищата на Техеран". "Всички самолети ще получават разрешение да излитат от летището след като бъдат идентифицирани от системата за отбрана", добави той, цитиран от ТАСС.