На десет служители в Иран са били повдигнати обвинения за свалянето от военните през 2020 г. на украински пътнически самолет, отвело живота на 176 души, съобщиха днес ирански медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Съобщението беше направено в момент, когато Иран започва непреки преговори със Запада по провалилата се ядрена сделка със световните сили.

Информацията беше огласена след като миналия месец Иран стана обект на изключително остри международни критики заради оповестения окончателен доклад за свалянето на самолета на украинските международни авиолинии, в който като причина се посочваше човешка грешка, но без конкретни виновници.

Военният прокурор на Техеран Голамабас Торки направи съобщението, докато предаваше поста на Насер Серадж.

Полуофициалната информационна агенция ИСНА и информационната агенция на съдебната власт "Мизан" съобщиха за казаното от магистрата, без да правят повече уточнения.

През януари 2020 г., след като в продължение на три дни отричаше, Иран призна, че неговите въоръжени сили по погрешка са свалили украинския реактивен пътнически самолет с две ракети земя-въздух. В предварителните доклади за катастрофата миналата година иранските власти хвърлиха вината върху оператор на системата за ПВО, който според тях е взел самолета "Боинг 737-800" за американска крилата ракета.

Свалянето на самолета стана в деня, когато Иран извърши атака с балистична ракета срещу войските на САЩ в Ирак в отговор на удар с американски дрон, който уби ирански генерал.