Гигантски букви Z и V бяха поставени пред посолството на САЩ в Москва. Двата военни тактически знака, използвани от руската армия, се превърнаха в основни символи на войната на Русия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Буквите са били поставени в знак на почит към руските танкове и бронирани машини, които навлязоха в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава те се появяват редовно на плакати и по телевизията и са изписвани от поддръжници на т.нар. специална военна операция на Русия.

Гигантски бели символи Z и V се виждаха днес на тротоара пред американското посолство, на един от главните булеварди на руската столица, отбеляза фотограф на АФП, макар да не беше ясно кой е поставил тези символи.

В миналото руски националистически активисти са прожектирали светещи лозунги върху фасадата на американското посолство или са организирали други подобни акции.

Няколко западни държави решиха да преименуват улиците, на които се намират руските посолства, в подкрепа на Украйна или на руската опозиция.

Във Вашингтон например улицата, на която се намира руското посолство, беше преименувана в чест на опозиционера Борис Немцов, който беше убит през 2015 г. близо до Кремъл, посочва АФП.