Иран разкри нов безпилотен летателен апарат (БЛА), наречен "Газа", като твърди, че той може да носи до 13 бомби и е оборудван с турбореактивен двигател, който може да го придвижи на разстояния, надхвърлящи хиляди километри, което поставя Израел в обсега на новата технология, съобщи "Джерузалем пост", на който се позова БТА.

Новият дрон е усъвършенствана версия на модела "Шахед 129", който беше представен за първи път през септември 2012 г. Той прилича на израелския БЛА "Хермес 450", но е по-голям.

Ирански източници смятат, че дронът може да носи повече от осем бомби и е проектиран да поразява както мобилни, така и стационарни цели. Способен да носи ракети "Садид-1", новият БЛА на Иран става вторият им дрон с такъв капацитет след "Kaрар".

Иранските оръжия изиграха роля и в непряката конфронтация между Иран и САЩ, включително убийството на трима американски военнослужещи при нападение с дрон през януари в Йордания от подкрепяна от Техелан иракска милиция.

След отмяната на ограниченията на ООН върху износа на ирански ракети и безпилотни летателни апарати през октомври Техеран все по-често предлага военния си арсенал на международния пазар, което предизвиква безпокойство сред САЩ и техните съюзници, припомня "Джерузалем пост". От години Техеран доставя оръжия на съюзниците си в Близкия изток, за да подпомага техните дейности.