Повече от 35 години след края на 8-годишната ирано-иракска война двете страни отново са пред сериозен конфликт. Причина за изострянето на отношенията стана ракетната атака на Иран по Ербил и Идлиб. 

Ирак отзова посланика си от Техеран за консултации и привика иранския шарже д'афер в Багдад в знак на протест срещу иранските удари в Северен Ирак, при които през нощта загинаха няколко цивилни, съобщи иракското външно министерство, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Иранската атака е "грубо нарушение" на суверенитета на Ирак и "категорично противоречи на принципите на добросъседството и международното право и застрашава сигурността в региона", се казва в изявление на министерството.

Късно в понеделник Иран изстреля ракети по, според него, израелски "шпионски щаб" в престижен квартал близо до обширния комплекс на консулството на САЩ в Ербил, политически и административен център на северния полуавтономен кюрдски регион в Ирак, както и по цели, свързани с "Ислямска държава" в Северна Сирия.

В изявление от вчера Революционната гвардия на Иран съобщи, че е изстреляла четири ракети по позиции на ИДИЛ в сирийската провинция Идлиб и 11 ракети по кюрдския регион в Северен Ирак, където по думите ѝ е атакувала център на израелското външно разузнаване "Мосад".

Касим ал Араджи, съветник по въпросите на националната сигурност на иракския премиер Мохамед Шия ас Судани, който оглавява комисията, разследваща нападението в Ербил, заяви, че "твърденията на Иран за взимане на прицел централа на Мосад са неоснователни".

"Няма причина за тези нападения и няма извинение", заяви Масрур Барзани, премиер на кюрдския регион, на пресконференция в Давос.

Правителството вчера заяви, че ще предприеме правни мерки срещу тези действия, които смята за нарушаване на суверенитета на Ирак и на сигурността на неговите граждани, включително ще внесе жалба в Съвета за сигурност на ООН.

Съединените щати също осъдиха атаките, извършени от Иран в Иракски Кюрдистан.

"Ние възразяваме срещу безразсъдните ирански ракетни удари, които подкопават стабилността на Ирак", каза вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. В изявление той изрази подкрепа за иракското федерално правителство и за властите в кюрдския автономен регион в северната част от страната.

Преди десетина дни Иран подкрепи призива на Ирак за прекратяване на присъствието на оглавяваната от САЩ международна антиджихадистка коалиция на иракска територия.

"Убедени сме, че иракските въоръжени сили имат необходимата власт и сила да гарантират сигурността и че е дошло времето Вашингтон да напусне Ирак", каза на 8 януари говорителят на иранското външно министерство Насер Канани на седмичната си пресконференция.

"Естествено е иракското правителство и иракският народ да поемат своята национална отговорност пред престъпните действия на американските сили в Ирак", добави той.

Международната коалиция, ръководена от Вашингтон, включва няколко държави, сред които Франция и Испания. Тя беше сформирана през 2014 г., когато джихадистите от групировката "Ислямска държава" контролираха обширни територии в Ирак и Сирия. От началото на войната на 7 октомври между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа нейните сили стават обект на нападения с дронове и ракети. Отговорността за повечето от тях поема "Ислямска съпротива в Ирак" - група от въоръжени фракции, съюзени с Иран и свързани с бившите милиции Хашд аш Шааби, включени в състава на редовните иракски войски, отбеляза АФП.

Иран и Ирак водят 8-годишна война, която започна на 22 септември 1980 г. като граничен спор между двете страни. С приемането на условията на резолюция 598 на Съвета за сигурност от 20 юли 1987 г. на 20 август 1988 г. войната беше официално прекратена. За осем години жертвите от страна на Ирак са около 300 000, а от Иран - близо 400 000. Финансовите загуби за Ирак се изчисляват на 193 млрд. долара, а за Иран - на 400 млрд. долара.