Ръководителят на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи заяви, че Техеран сега е задействал общо 60 усъвършенствани центрофуги ИР-6 в нарушение на сключеното със световните сили ядрено споразумение, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Днешното съобщение на Салехи означава, че Иран сега използва двойно повече усъвършенствани центрофуги, отколкото се знаеше до момента.

Салехи съобщи за включването на 30-те нови центрофуги по иранската държавна телевизия на днешната 40-а годишнина от превземането на посолството на САЩ в Техеран.

Какви са новите възможности на Техеран

Центрофугата ИР-6 може да произвежда обогатен уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо поколение ИР-1, които са разрешени в споразумението. В ядреното споразумение на Иран се разрешава да ползва 5060 центрофуги от първо поколение ИР-1 за обогатяване на уран.

Със задействането на подобрените центрофуги Иран допълнително намалява едногодишния срок, който според експерти ще му е нужен за натрупване на достатъчно материали за изработване на ядрено оръжие, ако реши да се сдобие с такова, отбелязва АП.

Салехи заяви, че през последните два месеца производството на нискообогатен уран в Иран се е увеличило десет пъти, предаде ТАСС.

"Не възнамерявахме да предприемем такива стъпки, но погрешната политика на Вашингтон (към Техеран) ни принуди да го направим", каза той.

САЩ и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) смятат, че Иран е изпълнявал програма за създаване на ядрени оръжия, която бе принуден да изостави след сключване на споразумението с 6-те световни сили: САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания. През месец май т.г. Техеран обяви, че ще започне обогатяване на уран до по-висока степен, ако световните сили до 60 дни не защитят икономиката му от санкциите на САЩ.

Кризата се задълбочава

Напрежението около ядрената програма на Иран рязко се изостри след едностранното оттегляне на САЩ през 2018 г. от Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД) и налагането на американски икономически санкции срещу Техеран. Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж е заявявал, че е готов за диалог с Техеран. Тръмп е проявявал интерес към сключване на друг договор вместо СВПД, който да обхваща не само ядрената дейност на Иран, но и цял спектър от проблеми, включително ракетната програма на Техеран и политиката му в региона.

Всякакви възможности за диалог обаче упорито се отхвърлят от Техеран. В изявление вчера върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей още веднъж заяви, че е против каквито и да било преговори с Вашингтон.

"Тази логична мярка пречи на Америка да проникне отново в Иран; тя е доказателство за истинското могъщество и власт на Иран и демонстрира, че мощта (на САЩ) е просто измислица", изтъкна Али Хаменей.

САЩ затягат примката около Иран

на 28 октомври американският финансов министър Стивън Мнучин заяви на съвместната пресконференция след срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ ще засилят санкциите срещу Иран и че кампанията на администрацията на президента Тръмп за "максимален натиск" цели да спре иранската агресия в Близкия изток. Мнучин не уточни в каква форма ще бъдат тези санкции и кога ще бъдат осъществени.

"Ние не правим това, за да навредим на народа на Иран; ние правим това, за да спре Иран своите вредни дейности и да изнася тероризъм, да се стреми да създаде ядрени оръжия и ракети", поясни финансовият министър на САЩ.