Иранският президент Хасан Рохани оспори днес легитимността на евентуално ново споразумение по иранската ядрена програма, реагирайки на вчерашните изявления на президентите на САЩ и Франция, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Заедно с президента на една европейска държава те казаха: "Искаме да вземем решение за споразумение, сключено между седем страни. Кому е нужно това? С какво право?", попита Рохани в Табриз, в Северен Иран, визирайки изявленията на Тръмп и Макрон.

Президентите на САЩ и Франция изразиха вчера във Вашингтон желанието за постигане на "ново споразумение" с Иран за ядрената му програма.

Днес Рохани поиска от западните държави да покажат те какво са направили в изпълнение на подписаното през юли 2015 г. споразумение по ядрената програма на Иран.

"Искате да решавате бъдещето на споразумението. Тогава първо трябва да ни кажете какво сте направили досега вие по неговото прилагане", каза Рохани.

Той обвини също така американското министерство на финансите, че е взело за заложник целия свят със своите санкции, насочени срещу банките, търгували с Иран.

Техеран редовно упреква и европейските държави, че се поддават на натиска на американците, отбелязва Франс прес.

Иранският президент посочи още, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) редовно удостоверява, че Иран изпълнява поетите по споразумението задължения за ограничаване на ядрената си програма, така че да даде гаранция, че не иска да се сдобие с атомна бомба.

"С ядреното споразумение ние засвидетелствахме нашата добра воля на света. Ние искаме да докажем на света, че Иран не се опитва да се сдобие с оръжия за масово поразяване", каза Рохани.

"С това споразумение ние опровергахме обвиненията и доказахме, че САЩ и Израел лъжат по отношение на Иран от десетилетия", допълни той.

От пристигането си в Белия дом Доналд Тръмп не спира да критикува ядрената сделка с Иран, подписана и от Германия, Китай, Великобритания и Русия. Американският президент я определя като "най-лошата", сключвана някога от САЩ, припомня Франс прес.

Без да назовава Тръмп, Хасан Рохани каза днес: "Вие сте само един бизнесмен. Нямате никакъв опит в политиката, правото или с международните договори".