Иран отбелязва днес годишнината от превземането през 1979 г. на американското посолство в Техеран от ирански студенти и последвалата заложническа криза, продължила 444 дни, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Напрежението между САЩ и Иран оттогава е високо - в наши дни заради сриващата се ядрена сделка.

Проявите по повод годишнината включват митинг на хардлайнери при някогашното посолство и реч на главнокомандващия сухопътните сили генерал Абдолрахим Мусави. Държавната телевизия съобщи, че митинги по случай годишнината ще се състоят в близо 1000 града в страната.

Хиляди хора се стекоха сутринта пред бившето посолство на САЩ в центъра на иранската столица, скандирайки "Смърт на Америка", посочват Франс прес и Ройтерс.

Телевизията показа кадри от демонстрации на много други места, като втория по големина град Машхад в Северен Иран и в третия по големина - Исфахан, в централната част на страната, а също от Илам, Бушехр, Ахваз и Шираз на юг, от Захедан на югоизток и Казвин и Табриз на север.

Според близката до консерваторите осведомителна агенция Мехр в митингите в страната участват "иранските власти на най-високо равнище и милиони жители".

В Техеран мъже, жени (повечето с фереджета) и деца издигаха плакати, на които на английски език и фарси пишеше "Смърт на Америка, смърт на Израел, победа на исляма" или такива с подигравателен текст към американския президент Доналд Тръмп. Участниците развяваха многобройни жълти знамена, на които пишеше "Долу Америка".

Как се стигна до събитията на 4 ноември 1979 г. и какво ги последва

На 4 ноември 1979 г. студенти ислямисти превземат посолството на САЩ и държат като заложници 52-ма американски дипломати в продължение на 444 дни.

Какво точно довежда до превземането на посолството по онова време е неясно за американците, които в течение на месеци могат единствено да следят с ужас по телевизията новините, които показват иранските протести пред посолството, припомня АП. Причина за народния гняв срещу САЩ е превратът през 1953 г., организиран от ЦРУ, с който беше свален избраният ирански премиер и от изгнание на власт се върна шах Мохамад Реза Пахлави. През февруари 1979 г. шахът, болен от рак в напреднал стадий, напуска Иран, проправяйки път за Ислямската революция. Месеци наред в Иран има масови безредици - сепаратистки атаки, работнически бунтове и вътрешни борби за власт. Полицията остава безучастна, допускайки хаосът да се разрасне. По това време дори марксистки студенти за кратко превземат американското посолство.

На фона на този вакуум във властта, тогавашният американски президент Джими Картър дава възможност на шаха да се лекува в Ню Йорк. Това става пряк повод за завземането на посолството от ислямистки студенти. Първоначално те планират седяща стачка край американската мисия, но бързо изгубват контрол над ситуацията. Шиитският духовник аятолах Рухола Хомейни, който дълго живее в изгнание и чието завръщане в Иран предизвиква Ислямска революция, дава подкрепата си за превземането и използва народния гняв да разшири влиянието на ислямистите.

В хода на кризата някои от заложниците са освободени, а няколко успяват да избягат, когато канадския посланик отпътува от Иран, при организирана от ЦРУ операция. Петдесет и двама американци обаче остават заложници в течение на 444 дни, до встъпването в длъжност на президента Роналд Рейгън, когато са освободени.

Върховният лидер на Ислямската република аятолах Хаменей заяви вчера, че "американците фалшифицират историята и претендират, че разногласията между Иран и САЩ датират от превземането на посолството" на САЩ в Техеран на 4 ноември 1979 г.

"НЕ! Това идва от държавния преврат през 1953 г., когато САЩ свалиха правителството (на премиера Мохамед Мосадък) и сложиха корумпирано, издържано от тях правителство", се казва в англоезичния акаунт на Хаменей в Туитър.

Междувременно трима демонстранти бяха застреляни при сблъсъци тази нощ близо до иранското консулство в иракския град Кербала, предаде Франс прес.

Силите на реда стреляха с бойни куршуми по демонстрантите, които се опитаха да подпалят консулското представителство на Иран. Демонстрантите твърдят, че Иран стои зад корумпираната система в Ирак, за чието премахване настояват, отбелязва агенцията.