Франция, Великобритания и Германия заявиха днес, че са силно разтревожени от ескалацията на напрежението в района на Персийския залив и риска споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. да се провали, предават Ройтерс и БТА. Трите държави призоваха да бъде възобновен диалогът между всички страни.

След възобновяването на американските санкции срещу Иран и решението на Техеран повече да не спазва някои от задълженията си, има опасност сделката, която бе подписана на днешния ден преди четири години, да се разпадне, предупредиха в съвместно изявление Париж, Лондон и Берлин.

Рисковете са такива, че е необходимо всички въвлечени да спрат за момент и да обмислят евентуалните последици от действията си, се посочва в изявлението, разпространено от кабинета на френския президент.

Убедени сме, че е настъпило време да се действа отговорно и да се потърсят начини за спиране на ескалацията на напрежението и възстановяване на диалога, заявяват европейските страни.

Иран е готов да води преговори със САЩ, ако Вашингтон вдигне санкциите и се върне към споразумението от 2015 година, каза днес иранският президент Хасан Рохани.

Винаги сме вярвали в преговорите. . . ако вдигнат санкциите, сложат край на наложения икономически натиск и се върнат към сделката, сме готови да преговаряме с Америка още днес, веднага и навсякъде, заяви Рохани в изявление, предавано по телевизията.