Върховният лидер на Иран произнесе днес реч по повод навършващите се утре 40 години от началото на заложническата криза в техеранското посолство на САЩ. В изявлението си аятолах Али Хаменей още веднъж заяви, че е против какъвто и да било диалог с Вашингтон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Постоянният отказ от преговори със САЩ е един от важните инструменти, с чиято помощ Иран им пречи да се укрепят в нашата свидна страна", заяви Хаменей. Откъси речта са публикувани на фарси в официалния му акаунт в Туитър.

"Тази логична мярка пречи на Америка да проникне отново в Иран; тя е доказателство за истинското могъщество и власт на Иран и демонстрира, че мощта (на САЩ) е просто измислица", добави иранският висш ръководител.

"Ако иранските политически мъже бяха толкова наивни, че да седнат и да преговарят (с Вашингтон), санкционният натиск (на САЩ върху Ислямската република) нямаше да намалее, а това просто би отворило нов път, позволяващ (на Америка) да изрази нови очаквания" от Иран, каза Хаменей.

"Някои смятат, че проблемите на страната ни може да бъдат решени чрез преговори. Това е голяма грешка", изтъкна той, цитиран от ТАСС по иранската телевизия ИРИБ.

Според аятолаха "американците фалшифицират историята и претендират, че разногласията между Иран и САЩ датират от превземането на посолството" на САЩ в Техеран на 4 ноември 1979 г.

"НЕ! Това идва от държавния преврат през 1953 г., когато САЩ свалиха правителството (на премиера Мохамед Мосадък) и сложиха корумпирано, издържано от тях правителство", се казва в англоезичния акаунт на Хаменей в Туитър.

Проблемът с ядрената програма на Иран рязко се изостри след едностранното оттегляне на Вашингтон през 2018 г. от Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД) и налагането на американски икономически санкции срещу Техеран. Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж е заявявал, че е готов за диалог с Техеран. Тръмп е проявявал интерес към сключване на друг договор вместо СВПД, който да обхваща не само ядрената дейност на Иран, но и цял спектър от проблеми, включително ракетната програма на Техеран и политиката му в региона.