Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон призоваха за ново споразумение за сдържане на амбициите на Иран малко след като Тръмп определи сегашното иранското ядрено споразумение като катастрофално, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нямаме същите отправни позиции по този въпрос и водихме много задълбочен разговор по темата" на подписаното през 2015 г. споразумение, което цели да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, каза Макрон на съвместна пресконференция с Тръмп.

"Затова бихме желали занапред да работим по ново споразумение с Иран", добави той.

Тръмп поиска ново споразумение "със здрави основи".

"Сегашното споразумение е с изгнили основи, това е лошо споразумение, лоша структура", заяви Тръмп, който по-рано даде на европейските страни по споразумението (Франция, Великобритания и Германия) срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него.

"Ще видим какво ще стане след 12-и", каза Тръмп.

"От няколко месеца казвам, че това споразумение не е достатъчно, но поне ни позволява до 2025 г. да контролираме ядрените дейности" на Иран, заяви Макрон. Той изрази желание да се започне работа по ново споразумение "в близките седмици и месеци".

"Този път е единственият, който позволява стабилност. Франция не е наивна по отношение на Иран", каза Макрон.

Ройтерс цитира френския президент да казва, че споразумението трябва да обхване въпроси като:

  1. блокиране на всякаква иранска ядрена дейност до 2025 г.,
  2. прекратяване на иранската балистична ракетна дейност и
  3. намиране на политическо решение за сдържане на Иран в региона.

Тръмп заяви, че иска да изтегли американските войски от Сирия "относително скоро", но не и преди задачата им да е завършена, като добави, че преговорите по сирийската криза трябва да са част от едно по-обхватно иранско споразумение. Той и Макрон са се съгласили, че никой от тях не иска да дава на Иран допълнителни възможности за влияние в региона, отбелязва Асошиейтед прес.

"Искаме да се приберем у дома. Ще се приберем у дома. Искаме обаче да оставим силен и траен отпечатък в региона и това беше много важна част от разговора ни", каза Тръмп, който благодари на Макрон за участието на Франция в неотдавнашните западни удари по Сирия и в борбата с тероризма.

Макрон заяви, че не може да даде дата за края на военното участие на Франция в Сирия. По думите му дипломатическата цел в Сирия е да се гарантира, че сирийците ще могат да живеят в мир. Първата цел на намесата на страната му в Сирия е да се завърши разгромяването на "Ислямска държава" и други радикални групировки.

Освен военната намеса обаче трябва да се намери политическо решение на кризата в Сирия, а за тази цел трябва да се изготвят редица споразумения, които да гарантират, че Сирия ще остане суверенна страна, каза Макрон, цитиран от ТАСС.

През последните 18 години САЩ са похарчили 7 трилиона долара за Близкия изток, но повече няма да отделят такива суми, каза още Тръмп.

"Похарчихме 7 трилиона долара за Близкия изток и не получихме нищо или даже по-малко от нищо. САЩ повече няма да плащат", каза Тръмп и призова арабските страни от региона съществено да увеличат финансовия си принос за стабилизирането на Сирия, след като там бъде победена ИД.

"В Близкия изток има много богати страни и те трябва да увеличат съществено приноса си, за да не се възползва Иран от нашите усилия против ИД. Те трябва да увеличат финансовия си принос, не малко, а колосално", заяви Тръмп.

С надежда към Ким

Тръмп призова Северна Корея да премахне целия си ядрен арсенал и изрази убеденост, че предстоящата му среща на върха с лидера на КНДР Ким Чен-ун ще е успешна, предаде Франс прес.

"Мисля, че ще бъде много положителна. Започнах един процес и отначало всички решиха, че подхождам неправилно. В същото време обаче от 25 години се водят преговори и нищо не стана, а сега стават много неща. Този въпрос отдавна трябваше да е решен от други американски президенти и други лидери на други страни. Ние напредваме съвсем добре. Организират се срещи и искам да видя премахване на ядреното оръжие в Северна Корея", каза Тръмп.