По-рано днес аварира отново и северната електропреносна мрежа, която и вчера бе изключена практически през целия ден. Двете мрежи обслужват близо половината от територията на Индия от щата Асам близо до границата с Китай до Хималаите и пустините в Раджастан.

Засегнати са общо 13 щата с население, по-голямо от населението в целия Европейски съюз, посочва Асошиейтед прес. Електропреносните мрежи в южната и западната част на страната работят и се правят опити към тях да бъдат свързани критично важни крайни потребители. Без ток са близо 670 милиона индийци, над половината от населението на страната, което се изчислява на малко над 1,2 милиарда души, посочва Ройтерс.

Стотици миньори са блокирани в каменовъглена мина в щата Бенгалия в източната част на Индия, предаде Франс прес. Спасителни екипи се опитват да изведат миньорите на повърхността. Правят се опити да бъде възстановено подаването на ток към мината, за да бъдат пуснати в действие асансьорите. Мината близо до град Бурдван, на около 180 км северозападно от Колката, е собственост на правителствената компания "Източен каменовъглен район".

Това е най-тежката авария
в електропреносната мрежа на страната от 11 години насам, предаде агенцията. АП изтъква, че по брой на засегнатите хора това е най-голямата авария в електрическа мрежа в света. Най-силно се усеща липсата на ток в Делхи. Не работи модерното метро в столицата, което обслужва средно по 1,8 милиона пътници дневно. По улиците на Делхи и на други големи градове като Колката, цари пълен хаос заради неработещите светофари. Нарушено е движението на над 400 влака в засегнатите райони.

Усилията на аварийните екипи са съсредоточени върху възстановяване на захранването в метрото и болниците. Верижните аварии в електропреносната мрежа поставиха на дневен ред редица проблеми, свързани с остарялата инфраструктура в страната и неспособността на правителството да се справи с непрекъснато увеличаващата се консумация на енергия заради бързото разрастване на икономиката.

През последните месеци страната изпитва 8 на сто дефицит на електроенергия, който в пикови часове достига до 12 на сто. В същото време за всяко трето семейство в страната - или за общо над 500 милиона души - свързването към електрическата мрежа е непостижим лукс. Засега причините за гигантската авария не са обявени официално.

Министърът на енергетика на Индия Сушил Кумар Шинде смята, че аварията е възникнала поради прекалено голяма консумация в някои от засегнатите щати, което е довело до претоварване на остарялата електрозахранваща система. Малкото валежи през мусонния период принудиха земеделците в щата Утар Прадеш - с население по-голямо от Бразилия - в делтата на река Ганг и в зърнодобивните райони в Пенджаб да използват електрически помпи за напояване.