Администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп обяви преди седмица плановете си за разширени мерки срещу мигранти без документи, които пребивават в САЩ.

Освен осъдените престъпници, срещу които се обяви Тръмп още в началото на кандидатпрезидентската си кампания, под удара на администрацията ще попада много по-широка категория хора, много от които - без право на съд.

Президентът може да използва речта си пред Конгреса тази вечер, за да обясни тези слабости в едномесечното си управление, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю за телевизионната програма "Фокс енд френдс" Тръмп сам оцени своята досегашна комуникационна политика, обясняваща ходовете му на широката публика, със степен "С или С+" по училищната скала, което съответства на около четворка по българската.

Като реални постижения обаче той си даде най-високата оценка - А (шестица). "Мисля, че направих големи неща", каза той без излишна скромност.

В речта довечера се очаква Тръмп да изложи плановете си за първата година на своето президентство.

В интервюто президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви също, че според него предшественикът му Барак Обама стои зад някои от протестите срещу републикански конгресмени из цялата страна.

Тръмп добавя, че според него хора, верни на Обама, стоят и зад изтичанията на информация от Белия дом. Тръмп обаче изразява разбиране към това, което според него се случва. "Разбирам, че това е политика. Това, че той стои зад някои неща, това е политика и вероятно така ще продължи", казва той пред телевизия "Фокс".

Президентът посочва, че е по-суров от предшественика му по въпроса за изгонване от САЩ на незаконно пребиваващи.

Доналд Тръмп признава още, че в правителството му остават стотици незапълнени длъжности, но добавя, че "те не са необходими" и че няма намерение да запълни голяма част от тях.

"Казвам: "С какво се занимават всички тия хора? Не са нужни всички тези длъжности" посочва Тръмп.