Асоциации на фермери и селски съюзи в Индия обявиха общонационална стачка от 6 ч. местно време днес, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Ръководителите на влиятелната организация "Санюкт кисан морчха" (SKM, Обединен селски фронт) заявиха пред вестник "Хиндустан таймс", че са помолили всички организации съмишленици да участват в стачката.

Земеделските стопани заявяват, че в рамките на акцията възнамеряват да блокират редица железопътни линии и магистрали за четири часа - от 12:00 до 16:00 часа. Очаква се освен спирането на селскостопанската работа да бъде нарушен и транспортът, да останат затворени селските магазини и селскостопанските предприятия.

Междувременно фермерите заявиха, че ще продължат похода си към столицата Делхи, но са готови да проведат нов кръг от преговори с властите в неделя, 18 февруари. Вестник "Таймс ъф Индия" съобщи, че късно вечерта в четвъртък е било постигнато споразумение, като властите са заявили, че са готови да разгледат исканията на фермерите.

Засега фермерите, тръгнали към столицата, бяха спрени на границата на щата Харяна, на повече от 100 км от Делхи. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да спре напредването на протестиращите. Въпреки това протестиращите заявиха, че възнамеряват да маршируват до столицата, като искат и среща с премиера Нарендра Моди.