Представители на 26 земеделски организации се събраха в центъра на София, като част от националния протест, за който предварително обявиха, че "няма да е мирен" и чието основно искане бе оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Исканията им включваха и увеличение на тавана на максималната допустима финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на Зелената сделка. Протестиращите дойдоха пред Министерския съвет без тежка техника, но се стигна за кратко до сблъсъци, след като опитаха да нахлуят в сградата. 

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Т. нар. Триъгълник на властта бе блокиран от полиция още около 9 часа сутринта в очакване на протестиращите. Сред тях пред Министерски съвет бяха Сдружение "Обединени земеделски производители", Националната асоциация на картофопроизводителите, Националният съюз на земеделските кооперации, Съюзът за развъждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове и др.

Недоволните животновъди изсипаха прясно мляко пред сградата на бившия Партиен дом, след което се опитаха да нахлуят в Министерския съвет, но бяха спрени от полицията. Зад действията им стояло искане за спешна среща с премиера Николай Денков. 

"Предлагаме да спрат глупостите и да седнем на диалог с министър-председателя. Няколко пъти им писахме и на него, и на министъра. Не можем да кажем на хората да се приберат на заколение. Искаме право на съществуване, не искаме само пари", заявиха недоволните.

Недоволните животновъди изсипаха прясно мляко пред сградата на бившия Партиен дом

Снимка: Булфото

Малко по-късно, когато напрежението утихна, няколко представители на протестиращите все пак влязоха мирно в сградата, за да входират декларацията с исканията си в деловодството, след което излязоха и заявиха, че им е даден входящ номер и се очаква да получат отговор. "Преведоха ни през два входа и входирахме документите, няма желание за разговори от господин Денков. Ние сме свършили нашата работа - имаме входящо писмо", посочиха те.

"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26-те браншови организации в сектор "Земеделие".

Вчера част от протестиращите организации подписаха меморандум с правителството. Протестиращите днес обаче казаха, че и досега е имало многократни опити от тяхна страна за разговори с ресорното министерство, но те останали без отговор от страна на институцията. 

Протестът в София

Снимка: Булфото

"През последните 20 години в Министерството на земеделието няма никакви правила, а се работи "на пожар", в последния момент". Искаме само да има правила в земеделието", коментира пред NOVA председателят на кооперация от Свищовско Димитър Димитров

"Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост, защото сутринта каза, че протестиращите днес не търсят диалог и го отхвърлят", заяви председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров, който е сред организаторите на протеста. Той е категоричен, че исканията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в чувствителните сектори Животновъдство, Зеленчукопроизводство и Плодове. 

Протестът в София

Снимка: Булфото

"Министърът постоянно прехвърля проблемите, които той създава, към премиера акад. Денков. Дори днес си позволи да каже, че искаме оставката на министър-председателя и на правителството, което въобще не отговаря на истината", добави председателят Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов, който също е сред организаторите на днешния протест.

Според него Вътев не е могъл да разбере какви са му функциите и за какво точно отговаря. По думите на Върбанов няма логика в действията на министъра на земеделието и затова му искат оставката.

Вчера премиерът Николай Денков призова недоволните фермери да прочетат подписаното вече споразумение, тъй като то покривало всички искания: 

"Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете, защото аз чувах различни изказвания, но повечето се отнасяха до въпроси, които вече са решени в споразумението". 

Недоволни производители затвориха и пътя Кюстендил-Дупница край разклона за село Слокощица

Снимка: БТА

Протести днес имаше и на земеделски производители от Кюстендилско. Недоволните затвориха пътя Кюстендил-Дупница, край разклона за село Слокощица, и заявиха, че той ще остане блокиран до 14 часа. Протестиращите затвориха движението със земеделски машини и разсипаха на пътя картофи. 

"Ако до сряда няма резултат от преговорите в мининистерството, сме готови, заедно с гръцките си колеги, да затворим граничните пунктове "Илинден" и "Кулата", и от двете страни", каза Радослав Илиев - един от организаторите на протеста, цитиран от БТА.

Земеделски производители от Перник и Радомир се събраха в 10 часа в местността "Ладовица" в пернишкия квартал "Изток" и малко преди обед потеглиха на протестно шествие към пътен възел "Даскалово", като селскостопанските машини се движеха на бавен ход по съоръжението, без да блокират движението.

Земеделски производители отново блокираха пътя Варна - Бургас

Снимка: БТА

Блокиран бе и пътят Варна - Бургас в района на местността "Харамията". "Не мога да се ангажирам с отговор какво следва оттук-нататък, защото считам, че в така постигнатото съглашение има много условности и много неясноти", коментира земеделският производител Поля Добрева пред БТА. Тя допълни, че протестиращите не членуват в организациите, които вчера подписаха споразумение с изпълнителната власт. Освен това, според нея, подписалите го представляват много малък процент производители, което по никакъв начин не отразява интереса на всички заети в бранша.

Добрева каза още, че най-големият проблем в земеделието са поземлените отношения. Смятам, че ще се намеси интересът на собствениците на земя, т.нар. фондове за земя, за които е обществена тайна, че имат лоби в парламента, вместо нашият интерес да бъде защитен и да спре това лудо наддаване с рентите, коментира тя. Всяка година фондовете изнудват буквално ползвателите за неистово покачване на рентите, посочи Добрева и допълни, че противоречи на всякаква финансова логика една рента в Западна Европа да е 20-25 евро, а в България да говорим за 50-70-80 евро. Това е абсолютно нелогично, обобщи тя.

Земеделски производители от Перник и Радомир се събраха в 10 часа в местността "Ладовица" в пернишкия квартал "Изток" и малко преди обед потеглиха на протестно шествие към пътен възел "Даскалово"

Снимка: БТА

Основните точки на протестиращите днес са: 

 1. Главен път Елхово-Лесово
 2. Международен път Плевен-Оряхово, при гр. Кнежа
 3. Пътен възел Петолъчката (Ямбол-Сливен)
 4. Главен път Варна-Бургас (на изхода на Варна)
 5. С. Долни Богров
 6. Пътят към ГКПП Илинден-Екзохи
 7. Пътят за ГКПП Калотина
 8. Пътят за ГКПП Кулата
 9. Пътя за ГКПП Гюешево
 10. Главен път Русе-Търново (при Поликраище)
 11. Пътят от Видин за Дунав мост 2
 12. Кръгово движение в Благоевград
 13. Пътят Плевен-София (при разклона за село Горни Дъбник)
 14. Подбалкански път (при отбивката за Павел Баня)
 15. Изхода към магистрала Хемус след Златна Панега
 16. По пътя Плевен-София при Луковит
 17. По пътя Бяла - Русе при Горна Студена
 18. Главен път Видин-Арчар-Монтана
 19. Главен път Видин-Лом-Русе
 20. На пътя Самоков-Дупница
 21. Кюстендил - при изхода за София.

Протестът в София

Снимка: Булфото

Няколко организации на земеделски производители в няколко бранша, включително и такива, които са отпаднали от схемите за компенсиране, предупредиха, че към края на седмицата могат да започнат съвместни протести с гръцки фермери по ГКПП "Кулата".

Сред тях са Национална асоциация на картофопроизводителите, Съюз на гъбопроизводителите, Национален съюз на земеделските кооперации, Съюз за развъждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупковите плодове.

Те представиха списък от 12 искания, за които ще преговарят с Министерство на земеделието и храните по-късно днес и в течение на седмицата, а в случай на провал на преговорите, вече съгласуват като вариант и съвместни протести с гръцките фермери.

Организациите ще настояват за справедливо изплащане на помощите за щети, в следствие на войната в Украйна, достъп до подкрепа и на млади и току що регистрирани производители, субсидиите да се изплатят до края на март, промяна на стандарта за подпомагане на култури, отглеждани в планински райони, отпадане на данъка върху субсидиите до 100 хил. лв., не само за производителите физически лица, но и за юридическите лица, нов преглед на проблемните заявления при оглед със сателит от ДФЗ, облекчаване на изискванията за лабораторни анализи, за калибриране на дюзите на пръскачките, опростяване на някои законодателни процедури, по-високи ставки за подпомагане при планинските и полупланински райони и създаване на постоянно действащ инструмент (гаранционен фонд) за компенсации при щети от природни бедствия или резки промени в пазарните условия, като сегашните. 

В момента например картофопроизводители, гъбопроизводителите, производителите на черупкови плодове не получават достъп до програми за компенсиране и финансиране, на което имат право производители в другите браншове. Организациите обявиха, че ще напуснат Българска аграрна камара и ще работят за обединение на всички земеделски производители в браншови организации, които да се сдружават, а специален закон да определя легитимността и представителността на организациите, които ще могат да преговарят с правителството и да подписват меморандуми и рамкови споразумения от името на своите браншове.