Стойността на основните храни, нужни за месец на петчленно семейство във Венецуела, през януари се е повишила с 242 процента в сравнение с декември 2018 г., сочат данни на Центъра за документиране и социален анализ, оповестени вчера от "Унион радио" и цитирани от ТАСС.

Паричното изражение на продуктите от семейната потребителска кошница се е увеличило от 105 хиляди боливара (около 32 долара) на 360 хиляди боливара (около 111 долара). За сравнение минималната месечна заплата във Венецуела след поредното повишение през януари е 18 хиляди боливара (5,5 долара).

През последните 5 години Венецуела преживява дълбока социално-икономическа криза. По данни на парламента, през януари т.г. инфлацията в годишно изражение е достигнала почти 2,7 милиона процента. Увеличението на цените във Венецуела през 2018 г. е достигнало почти 1,7 милиона процента.

По данни на комисариата за бежанците на ООН и на Международната организация по миграция от Венецуела са избягали над 3 милиона души.

Правителството на Венецуела не признава съществуването на хуманитарна криза в страната.

Какво са намислили съседите на Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини държавните глави на Чили Себастиан Пинера и на Колумбия Иван Дуке, че са призовали за "превземане с щурм" на границата на страната му идната събота, за когато венецуелската опозиция има намерение да внесе хуманитарна помощ, предаде Франс прес.

"Президентите марионетки на янките, като тези на Колумбия и Чили, които насърчават провокациите и насилието срещу Венецуела, са на път да призоват да бъде превзета с щурм границата на Венецуела тази събота", обяви Мадура по държавната телевизия.

"Годините ще минат и ще ги забравим, няма да ги смятаме за нещо повече от неприятност в лош момент", каза още Мадуро.

Президентите Пинера и Дуке, които са много критични към Мадуро и чиито правителства бяха сред първите, признали Хуан Гуаидо за президент, обявиха намерение да посетят в петък колумбийския град Кукута, граничещ с Венецуела, в подкрепа на операцията за доставяне на помощи на венецуелска територия.

По призива на Гуаидо, признат за временен държавен глава от петдесетина държави, около 700 000 доброволци се отзоваха, за да участват в получаването в събота на десетки тонове хуманитарна помощ, изпратена от САЩ и Бразилия до границата на Венецуела. Армията обаче, вярна на Мадуро, блокира моста, който свързва страната с Кукута (на снимката) и затвори морските граници с холандските острови Аруба, Бонер и Кюрасао.

Да вярваме ли на официална Хавана

Кубинският външен министър Бруно Родригес нарече отвратителни обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че във Венецуела има кубински военни, които охраняват президента Николас Мадуро, предаде Франс прес. "Обвиненията на президента на Съединените щати, който твърди, че Куба има частна армия във Венецуела, са отвратителни. Настоявам той да даде доказателства. Нашето правителство отхвърля най-категорично тази клевета", каза вчера Родригес пред журналисти. Той добави, че "Вашингтон продължава да подготвя военни действия под предлог хуманитарна помощ" за Венецуела.

Миналата седмица Хавана заяви, че американски военни са отишли в карибски страни, за да подготвят агресия срещу Венецуела, "маскирана като хуманитарна интервенция", напомня АФП.

Родригес каза вчера, че американските военни са излетели от САЩ за карибски страни, но правителствата на тези страни не са били предварително уведомени. Самолетите са излетели от бази на силите на САЩ за специални операции. "Категорично заявявам, че тези полети не са били за хуманитарна помощ", добави той.

През 1975 г. по време на гражданската война, кубински (и съветски) инструктори (така ги определят и досега) обучаваха правителствените войски на току-що провъзгласената независима Ангола, ръководена от просъветската групировка MPLA на (премиера) Агостино Нето, превзела Луанда. Срещу нея се изправя UNITA, поддържана от САЩ.