Оъоснователят на британската група "Пинк Флойд" Роджър Уотърс разкритикува бъдещия концерт за събиране на средства за хуманитарна помощ за Венецуела, твърдейки, че събитието, подкрепяно от САЩ, е опит за опетняване на социалистическото венецуелско управление, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Милиардерът Ричард Брансън подкрепя спектакъла, който ще се състои в петък в колумбийския граничен град Кукута. Целта е да се съберат 100 милиона долара, за да се предоставят храна и лекарства на венецуелците. На концерта ще пеят латино звездите Луси Фонси, Начо, Алехандро Санс и Малума. Събитието се сравнява с организирания от Боб Гелдоф концерт през 1985 г. за събиране на помощи за гладуващите в Етиопия.

"Това няма изобщо нищо общо с хуманитарна помощ", заяви 75-годишният Уотърс. "Това има нещо общо с Ричард Брансън, който повярва на САЩ, които казаха: "Ние решихме да вземем контрол върху Венецуела поради каквато и да е причина", заяви музикантът във видео, разпространено в акаунта му в Twitter.

Уотърс допълни, че усилията за подпомагане на Венецуела са част от опитите на САЩ да обрисуват фалшива картина, за да оправдае смяната на режима. Към днешна дата няма "нито хаос, нито убийство, нито очевидна диктатура" във Венецуела, твърди китаристът и вокал, въпреки че дори данни на венецуелското правителство показват, че ръстът на убийствата в страната е сред най-високите в света.

"Искаме ли наистина Венецуела да се превърне в друг Ирак, или Сирия, или Либия? Аз не искам, нито пък го иска венецуелският народ", казва Уотърс.

Концертът е част от по-широки западни усилия за подпомагане на Венецуела, организирани от венецуелската опозиция, която упреква управляващите социалисти за кризата в страната, довела до хиперинфлация и напускане на милиони хора. Президентът Николас Мадуро отрича в страната да има хуманитарна криза. САЩ открито подкрепят противника на Мадуро, лидера на парламента, в който мнозинство има опозицията - Хуан Гуайдо. Миналия месец той се самопровъзгласи за временен президент, като се позова на разпоредби в конституцията.

Опозицията планира да докара хуманитарна помощ във Венецуела в събота от пунктове в съседни страни, в това число и от Кукута в Колумбия. Помощта ще дойде по въздух и суша, въпреки че Мадуро отказва да я допусне и това може да доведе до сблъсък.

Стойността на основните храни, нужни за месец на петчленно семейство във Венецуела, през януари се е повишила с 242 процента в сравнение с декември 2018 г., сочат данни на Центъра за документиране и социален анализ, оповестени вчера от "Унион радио" и цитирани от ТАСС.

Паричното изражение на продуктите от семейната потребителска кошница се е увеличило от 105 хиляди боливара (около 32 долара) на 360 хиляди боливара (около 111 долара). За сравнение минималната месечна заплата във Венецуела след поредното повишение през януари е 18 хиляди боливара (5,5 долара).

Не за първи път Роджър Уотърс се набърква в южноамериканската политика. По време на концерт в Бразилия преди президентските избори там, той говори срещу крайнодесния кандидат Жаир Болсонаро, който сега е държавен глава.

Правителството на Мадуро пък обяви два концерта тази седмица, в петък и в събота, точно от другата страна на границата срещу Кукута, където ще бъде концертът на Брансън. Засега говорителка на компанията Върджин на Брансън не е коментирала новината.