Верни на Николас Мадуро военни блокираха моста, който свързва Венецуела с Колмубия, за да не допуснат хуманитарната помощ да влезе в страната. Камионите с храна и лекарства бяха поискани от временния президент Хуан Гуаидо. Според опонента му обаче, хуманитарната помощ е оправдание на чуждите държави да нахлуят във Венецуела, съобщиха световните агенции, цитирани от БНТ.

Какута - от няколко седмици в колумбийския град се продава и купува всичко. Селището е най-близкото до Венецуела. Всеки ден в него идват около 50 хиляди венецуелци в търсене на храна и лекарства. Ходят пеш, заради забрана на Мадуро отпреди три години границата да бъде преминавана с автомобили.

"Купувам косите на жените. Венецуелките ги продават, защото са отчаяни", казва Луис Фернанадо, тръговец на коси.

През последните месеци той е отрязъл косите на стотици жени от съседната държава.

"Мъчно им е, тъжни са когато им режа косите".

Със спечелените пари клиентките му си купуват храна и лекарства.

"Във Венецуела няма нищо. Няма лекарства. Нищо", казва местна жена.

"Всички, които минават през Какута казват, че ще се върнат във Венецуела. Искат да се върнат, защото там са оставили семействата си", допълва търговецът на коси. 

По молба на временния венецуелски президент Съединените щати изпратиха за страната храни и лекарства. Верните на Мадуро военни обаче блокираха моста, който свързва Какута с Венецуала с цистерна и контейнери.

"Ако хуманитарната помощ не пристигне, 300 000 души са застрашени от смърт", коментира Гуаидо.

Но за опонента му Николас Мадуро хуманитарна криза във Венецуела няма, а чуждите страни я използват като оправдание за инвазия.

"Знаете ли какво иска Доналд Тръмп? Петролът на Венецуела. Отчаяно иска да открадне петрола на Венецуела", заяви той.

Според статистика на ООН всеки ден около 5000 души бягат от Венецуела. От 2015-та година 3 милиона души са напуснали страната.

Хуан Гуаидо вече има подкрепата на около 40 държави. Русия и Китай подкрепят Николас Мадуро. Зад него стои и армията на Венецуела. Гуаидо продължава с демонстрациите. За 12-и февруари е насрочен следващия голям протест.

Днес Гуаидо поиска от лидерите на управляващата в Италия коалиция да се срещнат с негови представители, търсейки ясна подкрепа като временен президент, каквато той получи от почти всички страни от ЕС.

Крайнодясната Лига изрази силна подкрепа за него, но той не получи такава от коалиционния й партньор - "Движението 5 звезди". Така Италия остана единствената голяма страна от ЕС, която не го е признала за временен държавен глава на Венецуела.

В писмо с дата 5 февруари, разпространено днес от офиса на лидера на Лига и заместник-премиер Матео Салвини, Гуаидо пита дали може да изпрати делегация, която "да илюстрира плана за действие за възстановяване на демокрацията във Венецуела" чрез честни избори.

"Сегашната хуманитарна криза засяга всички венецуелци, включително и над 100-те хиляди италианци, които живеят във Венецуела", се казва в писмото.

Правителствен източник от "Пет звезди" каза, че неговият лидер Луиджи Ди Майо е получил аналогично писмо.

Вчера Салвини се изказа много остро срещу венецуелския президент Николас Мадуро, наричайки го "престъпник" и "човек извън закона".

Словакия също не пожела да признае опозиционния лидер за законен държавен глава на Венецуела, като се присъедини към Италия, нарушавайки координираната позиция на страните от ЕС и САЩ.

В същото врее президентът Милош Земан изпрати поздравително писмо до временния президент на Венецуела Хуан Гуаидо с покана да посети Чехия. Земан е подчертал неговата "смелост да поеме отговорността за народа на Венецуела и да го поведе към свободни и демократични избори", и е изразил убедеността си в успеха на прехода на страната към демокрация. 

Правителството на Мадуро е продало миналата година 73 тона злато на Обединените арабски емирства и Турция, без да спазва правилата, заяви междувременно депутатът от венецуелската опозиция Карлос Папарони, цитиран от Ройтерс. Той добави, че от понеделник правителството на Мадуро не може да прехвърля пари между сметките си в банки в ЕС.