Венецуелският опозиционер Хуан Гуаидо, признат от около 40 държави за временен президент на страната, съобщи днес, че американската хуманитарна помощ ще влезе в страната на 23 февруари въпреки съпротивата на държавния глава Николас Мадуро, предаде Франс прес и БТА.

На митинг в Каракас Гуаидо заяви, въоръжените сили, които остават верни на Мадуро, трябва да допуснат помощите от храни и лекарства, които започват да се трупат на границата.

Гуаидо призова около 250-те хиляди доброволци, записали се да участват в извозването и раздаването на помощта, да са в готовност, тъй като ще трябва да се формират колони.

"Хуманитарната помощ ще влезе във Венецуела, това е сигурно! Защото узурпаторът няма да има друг избор освен да напусне Венецуела. Не за първи път Венецуела ще трябва да се освобождава от тиранин, да се надяваме обаче, че този ще е последният", заяви Гуаидо, председател на единствената институция под контрола на опозицията - парламента.

След Колумбия, която стана първата точка за струпване на американска помощ за венецуелците, Бразилия също се съгласи да създаде център за складиране на помощи в граничещия с Венецуела северен щат Рорайма.